Květákový mozeček je jednoduchý, lehký a bez masa, zkrátka takový nenápadný hrdina letních talířů. Když je totiž moc vedro na maso i velké vaření a lednice zeje prázdnotou, tahle vegetariánská klasika zachrání váš oběd i náladu!

Květák à la mozeček je ideální řešení pro chytré hlavy – na přípravu je rychlejší i jednodušší než třeba obalovaný květák a díky vajíčkům vás i vcelku zasytí. Přidat můžete bílkoviny podle tipů na konci receptu, a přestože recept funguje také bez mascarpone či smetany, je s ním daleko chutnější a krémovější.

Květák nepřipomíná mozeček jen vzhledem, ale i úpravou – odblaněný mozek totiž můžete také orestovat na zlatavé cibulce a zalít vejci. Pokud vás ovšem zabijačkové speciality nelákají, zůstaňte se mnou u jemnější vegetariánské verze.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Mozeček z květáku s bramborem

Na 3 porce potřebujete:

  • 1 květák
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce másla
  • 4 vejce
  • 125 g mascarpone nebo smetany ke šlehání
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • Brambory
  • Máslo
  • Čerstvá pažitka či petržel
  • Majonéza nebo tatarka
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Květák rozeberte na růžičky, košťály nakrájejte na plátky a vše uvařte v osolené vodě na skus. Květák by měl být trochu tvrdší než na přímou konzumaci, aby se na pánvi nerozpadl. Slijte z něj veškerou vodu.
  2. Mezitím na másle opečte doměkka a lehce zlatava najemno pokrájenou cibuli či dvě. Přidejte scezený květák, a pokud pustí vodu, zvyšte teplotu, aby se odpařila (nebo přidejte strouhanku, viz níže).
  3. Vajíčka rozšlehejte s mascarpone, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem, nalijte na květák a za častého míchání zahřívejte jen tak dlouho, až vejce zpevní, ale zůstanou stále krémová.
  4. Mozeček z květáku podávejte s vařenými brambory. Nejlepší je brambory s máslem a nastříhanou pažitkou nebo nasekanou petrželí smíchat přímo v hrnci po scezení. Když si chcete dopřát, přidejte majonézu či domácí tatarku.

Tipy & triky

  • Pokud květák na pánvi pustí hodně vody a už je příliš měkký na další vaření, zasypejte ho trochou strouhanky a až poté zalijte vejci.
  • Místo klasické cibule použijte pár jarních cibulek, s cibulí opečte také kousky slaniny, šunky či uzeného nebo na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr, aby bylo jídlo sytější.
  • Květák na způsob mozečku můžete dochutit také špetkou muškátového květu či sladkou paprikou.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič