Jídlo z chalupy je fenomén, který nás provází celý život. Intenzivní vzpomínka na jednoduché prázdninové jídlo, které dokáže nejlíp uvařit ten, se kterým nás pojí rodinná historie.

Oživovat staré recepty rodičů či prarodičů může být ošemetné, už jen proto, že bude chybět hlavní ingredience – naše dětství. Pokud hledáte snadné pokrmy, které jsou opakem vysoké gastronomie, ale jejich prostřednictvím začnete psát vlastní letní tradici, nabízíme vám recepty na jídla na chatu od známých českých šéfkuchařů.

Langoš od kreativního šéfkuchaře Ambiente Tomáše Valkoviče

S kolegou Jiřím Horákem pravidelně pořádá pop-upy, kde můžete ochutnat langoše, které vám sice připomenou „klasiku z koupáku“, ale povýšenou na umění. Podle Valkoviče si dobrý langoš uděláte snadno i doma či ve vašem letním sídle.

Na asi 10 langošů

  • Asi 500 g hladké mouky 
  • 200 ml mléka 
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • špetka krupicového cukru 
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • slunečnicový olej na smažení
  • brynza
  • zakysaná smetana
  • bylinky na ochucení


Do velké mísy nalijte vlažné mléko, přidejte droždí a cukr, promíchejte a nechte pět minut kvasit. Potom přidejte ostatní suroviny a smíchejte těsto – mělo by být trochu řidší, ale ne zas moc, aby drželo hezky pohromadě.

Mísu vymažte olejem, potřete i těsto, aby nevyschlo, vložte ho do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 45 minut na dvojnásobný objem. Na pánvi rozehřejte olej asi na 150 stupňů. Ruce si dobře potřete olejem a z těsta odrhávejte porce.

Vždy je položte na poolejovanou pracovní plochu a tahavými pohyby tvarujte langoše – ideální je tenký střed a silnější okraje. Langoše pokládejte do rozpáleného oleje, opatrně hýbejte pánvičkou a po necelé minutě langoš otočte a smažte další minutu.

Nechte okapat na papírovém ubrousku. Langoše potírejte kysanou smetanou a bohatě zasypte brynzou, pažitkou a bylinkami. Když jste frajeři a máte medvědí česnek, použijte ho.

Šišky s mákem od Štěpána Návrata z Benjamin Fine Dining

info Restaurant PRU 58. Asijská kuchyně. Curry jídlo

Jak si s klasickým či letním receptem z chalupy poradil restauratér, který se specializuje hlavně na fusion pokrmy? „S chatou mám spojenou tvrdou práci, opuchlé prsty po sběru angreštu, z kterého jsme dělali víno. Tady mi vždycky chutnalo vše, co jsem dostal na talíř,“ říká.

Šišky s mákem a cukrem

  • 600 g brambor
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 250 g hrubé mouky + na pomoučení

K podávání:

  • mletý mák
  • cukr moučka
  • rozpuštěné máslo na přelití

Brambory uvařte ve slupce a vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, sůl, hrubou mouku a vypracujte těsto. Z něho udělejte válečky a vařte zhruba sedm minut, ve vroucí osolené vodě. Podle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem.

Guláš od Lukáše Hlaváčka z La Rotonde

K receptu z chaty inspiroval šéfa kuchyně restaurace La Rotonde v Alcronu jeho dědeček. „Máme na Slovensku chatu mezi horami, kterou sám postavil. Okolo je divočina, jen hory a ohniště s praskajícím dřevem, na kterém je postavený kotlík s bublajícím gulášem. Nikdy jsem nejedl lepší a ten svůj vařím právě podle dědečka.“

Hovězí guláš

  • 6 kg hovězí kližky
  • 3 kg cibule
  • 750g paprika bílá sladká
  • 750g paprika bílá pálivá
  • 1,5 kg rajčat
  • 300g vepřové sádlo
  • 30g paprika červená mletá
  • 2 hrsti sušené majoránky
  • 1 hrst česneku
  • voda (z potoku samozřejmě nejlepší) 
  • sůl
  • pepř

Cibuli nakrájenou na větší kostky smažte v kotlíku na sádle do tmavě hněda pomalu, přidejte a opečte na kostky nakrájené maso, sůl a pepř. Když je maso opečené, přidejte mletou papriku a znovu opečte. Přidejte prolisovaný česnek, na kostky nakrájená rajčata s čerstvou paprikou a zalijte vodou. Vařte, dokud se zelenina nerozpustí a guláš se tím sám nezahustí.

Maso je pak měkké, doplňte v ruce promnutou majoránkou, dochuťte a nechte alespoň hodinu odpočinout. Všechny chutě se musí rozležet. Nejlepší je tento guláš jen v doprovodu čerstvého chleba.