Říká se, že „radost Martina je husa a džbán vína“, ale nic nezkazíte ani rychlejší a dostupnější kachnou doplněnou o lahvinku svěžího svatomartinského. Když si vyberete z našich rychlých receptů (nebo na jídlo zkrátka zajdete do restaurace), zbude vám podstatně více času i na další radosti!

Vsaďte na minutkové maso

Podobně jako u kuřete platí u husy a kachny, že zatímco stehna vyžadují pro šťavnatost dlouhé pozvolné pečení, prsíčkům naopak nejvíce vyhovuje krátká tepelná úprava. Proto bývají prsa na vcelku pečené drůbeži často vysušená. A proto je nejlepší vzít si pouze tuto část a upravit ji minutkově!

Ať už se pustíte do klasiky v podobě kachních prsou se zelím a knedlíkem, exotiky ve formě kachního stir-fry se zeleninou, nebo zvolíte podzimní kachní prsíčka se šípkovou omáčkou a pečenými batáty a kapustičkami, uvařeno budete mít s přehledem do půl hodiny.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Zašvindlujte

Není žádná ostuda si trochu zjednodušit život a použít předpečenou či v sous-vide předvařenou kachnu, kterou pak stačí krátce opéct v troubě. Servírovat ji můžete klasicky se zelím a knedlíkem jako přes noc pečenou husu, nebo upéct přímo se zelím jako tuto krůtu – výpek a šťáva zdravé kysané zelí parádně ochutí. Jako přílohu pak zvolte na sádle opečené kupované bramborové knedlíky, domácí bramborové škubánky nebo třeba bramborové noky.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Buďte minimalisti

Pusťte z hlavy tlaky na dvanáct hodin pečenou husu, dva druhy zelí i knedlíků a pochutnejte si na čerstvém pečivu s famózní játrovou paštikou, která vás neodrovná na zbytek dne a rozhodně ji ani nebudete celý den chystat. Kompletně hotovou ji máte taktéž do půl hodiny a je fantastická z husích i kachních jater, která v tomto období seženete v řeznictvích i online supermarketech.

Tip: Hostinu zakončete nekynutými svatomartinskými rohlíčky s ořechy. Nějaký čas vám zaberou, ale jsou skvostné!

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič