Pokud pořád hledáte recept na nádherně nadýchanou, vláčnou a lahodnou bábovku, právě jste ho našli. Díky citronu je navíc příjemně svěží a odvážlivci, kteří milují netradiční chutě, ji mohou dochutit tymiánem.
Tymián k citronu skvěle pasuje nejen ve slaných pokrmech. Zajímavé spojení citronové chuti bude fungovat i s levandulí. Té přidejte jednu lžíci. Recept je možné přetvořit i na mramorovanou bábovku: namísto citronové kůry a šťávy přidejte dvě lžičky vanilkové pasty nebo extraktu a třetinu těsta ochuťte dvěma lžícemi kakaa.
Citronová bábovka s tymiánem a podmáslím
Na 1 bábovku potřebujete:
- 150 g změklého másla
- 170 g krupicového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 4 vejce + 1 žloutek
- 250 g podmáslí
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- nastrouhanou kůru z 1 citronu
- 2 lžičky tymiánu (lze vynechat) + na ozdobení
- 2 lžíce citronové šťávy
- špetku soli
- máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Poleva:
- 1 bílek
- 120 g moučkového cukru
- 2 až 3 lžičky citronové šťávy
Postup
- Než se pustíte do práce, vyndejte s předstihem ingredience na kuchyňskou linku, aby získaly pokojovou teplotu.
- Bábovkovou formu vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Máslo utřete s oběma cukry do světlé pěny. Bude to trvat asi pět až sedm minut.
- Oddělte žloutky od bílků a bílky ponechte zatím stranou. Do pěny metlou zašlehejte celkem pět žloutků. Poté zašlehejte podmáslí.
- Ve vedlejší míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, citronovou kůrou a tymiánem. Sypkou směs zašlehejte do máslovo-vaječné. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu.
- Ze čtyř bílků a špetky soli vyšlehejte sníh. Ten zapracujte zlehka do těsta.
- Těstem naplňte bábovkovou formu a uhlaďte vařečkou.
- Pečte při 180 °C 45 až 50 minut. Po upečení nechte chladnout ve formě asi půl hodiny a pak překlopte na talíř.
- Připravte si polevu. Bílek smíchejte s cukrem, zakápněte citronovou šťávou a pak metličkou šlehejte pár minut. Poleva by se měla trochu líně, ale ne příliš pomalu táhnout z metly po jejím vytažení.
- Bábovku ozdobte polevou a nakonec posypejte lístečky tymiánu.