Na přípravu placiček použijte jednoznačně bílé fazole cannellini. Jsou měkké, dají se proto snadno rozšťouchat a drží přitom strukturu placiček. K zahuštění můžete použít namísto špaldové mouky i mouku pohankovou nebo cizrnovou, čímž docílíte zcela bezlepkového pokrmu. K podávání lze kromě dipu připravit také výživný hummus, který skvěle doplní pokrm jak po chuťové, tak po výživové stránce.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Brokolicové placičky s fazolemi a kari kořením + jogurtový dip

Na 12 placiček potřebujete:

  • 250 g brokolice
  • 1 plechovka/240 g vařených fazolí cannellini
  • Chilli paprička podle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
  • ½ lžičky kari koření
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • Sůl
  • 1 vejce
  • ½ lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce špaldové celozrnné mouky (lze vyměnit za pohankovou nebo cizrnovou)
  • Olej na smažení

Koriandrový dip:

  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • Hrstka čerstvého koriandru
  • Sůl
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce hustého bílého jogurtu

K podávání:

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Růžičky brokolice vložte do vroucí osolené vody a doměkka uvařte. Bude to trvat asi 4 minuty.
  2. Brokolici sceďte, prolijte studenou vodou a nechte okapat. Pak ještě rukama vymačkejte vodu. Vložte do robota a nadrobno rozmixujte – ne na úplně jemnou pastu, stačit budou velice drobounké kousky.
  3. Fazole propláchněte, sceďte a dobře z nich otřepejte přebytečnou vodu. Přendejte do mísy a šťouchadlem na brambory rozšťouchejte. Přidejte najemno nasekanou chilli papričku podle chuti, česnek nasekaný najemno, zázvor a koření. Dobře promíchejte.
  4. K fazolím přidejte brokolici, vejce, škrob a mouku, osolte a promíchejte, aby se ingredience důkladně promísily.
  5. Rozehřejte pánev a dobře ji potřete olejem. Lžící oddělujte části těsta, o stěnu mísy trochu stlačte, aby směs držela pohromadě, a překlopte na pánev. Dnem lžíce rozprostřete na rovnoměrně silnou placičku. Opékejte z obou stran dozlatova.
  6. Fenyklová semínka nasucho opečte na pánvi. V hmoždíři zchladlá semínka roztlučte. Přidejte koriandr, špetku soli a utřete na pastu. Zakápněte citronovou šťávou, přidejte jogurt a promíchejte.
  7. Placičky servírujte s dipem, čerstvou zeleninou dle chuti a tortillami nebo jiným druhem přílohy. Skvěle budou placičky chutnat i za doprovodu hummusu.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová