Lehké rýžové závitky plněné křupavou zeleninou a skvěle dochuceným tempehem si budete chtít dopřát zejména v létě k obědu i večeři. Jsou svěží, jsou lehce stravitelné a přitom pěkně zasytí a dodají vám spoustu živin.

Tempeh, ač připravený ze sójových bobů stejně jako tofu, je ještě zdravější, a to díky fermentaci. Tou nejzdravější formou je naturální tempeh bez dochucení a dalších úprav, ale trochu hůř se shání než tempeh uzený nebo marinovaný, a ne každému chuťově sedne. Obě tyto varianty můžete využít. Já mám ve větší oblibě tempeh uzený, proto jsem do závitků použila tuto verzi.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Rýžové závitky s tempehem a avokádovým dipem (vegan, bez lepku)

Na 10 závitků potřebujete:

  • 100 g uzeného tempehu
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžičky oleje
  • 5 velkých listů římského salátu
  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 2 střední mrkve
  • 1 až 2 jarní cibulky
  • 10 listů rýžového papíru
  • Sezamová semínka na posypání (lze vynechat)

Avokádový dip:

  • ½ velkého zralého avokáda
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 2 až 3 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • ½ lžíce nakrájeného koriandru (listy i stonky)
  • 1 malý stroužek česneku
  • Sůl
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 2 až 3 lžíce vody (dle potřeby)
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Tempeh nakrájejte na centimetrové plátky a ty ještě překrojte podélně napůl – vznikne vám tak asi 10 hranolků.
  2. V misce smíchejte med, sójovou omáčku a lžičku citronové šťávy.
  3. V pánvi rozehřejte trochu oleje a hranolky tempehu ze všech stran dozlatova opečte. Poté zalijte směsí v mističce a na velice mírném stupni žáru nebo mimo sporák třeste pánví, aby se tempeh v omáčce obalil a omáčka se pozvolna redukovala, ale nespálila se. Tempeh přendejte na talíř (pozor, aby se nepolámal) a nechte zchladnout.
  4. Mezitím připravte zeleninu. Salát, zelí i mrkev nakrájejte na slabé nudličky, ideálně téměř stejně dlouhé jako tempeh. Cibulku nakrájejte na tenké plátky.
  5. Připravte si dip. Dužinu avokáda rozmixujte s tahini pastou, citronovou nebo limetkovou šťávou, koriandrem, česnekem, špetkou soli, kajenským pepřem a trochou vody. Vody přidejte tolik, abyste dosáhli pro vás příjemné konzistence – můžete připravit jak hustší dip, tak mírně řidší omáčku. Uložte prozatím do lednice.
  6. Pláty rýžového papíru postupně jeden po druhém máčejte v teplejší vodě, dokud nezměkne. Poté vždy rozprostřete na hladkou podložku, doprostřed, respektive trochu níže k sobě, vyrovnejte trochu salátu, zelí, mrkve, tempehu a jarní cibulky. Držte se pokud možno stejné délky „hromádky“. Boční okraje ohněte směrem dovnitř, aby ze stran překryly náplň. Poté směrem odspoda nahoru zarolujte a utahujte závitky.
  7. Závitky podávejte s dipem. Můžete posypat sezamovými semínky.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová