Lehké rýžové závitky plněné křupavou zeleninou a skvěle dochuceným tempehem si budete chtít dopřát zejména v létě k obědu i večeři. Jsou svěží, jsou lehce stravitelné a přitom pěkně zasytí a dodají vám spoustu živin.

Tempeh, ač připravený ze sójových bobů stejně jako tofu, je ještě zdravější, a to díky fermentaci. Tou nejzdravější formou je naturální tempeh bez dochucení a dalších úprav, ale trochu hůř se shání než tempeh uzený nebo marinovaný, a ne každému chuťově sedne. Obě tyto varianty můžete využít. Já mám ve větší oblibě tempeh uzený, proto jsem do závitků použila tuto verzi.

Foto Martina Baťhová

Rýžové závitky s tempehem a avokádovým dipem (vegan, bez lepku)

Na 10 závitků potřebujete:

  • 100 g uzeného tempehu
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžičky oleje
  • 5 velkých listů římského salátu
  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 2 střední mrkve
  • 1 až 2 jarní cibulky
  • 10 listů rýžového papíru
  • Sezamová semínka na posypání (lze vynechat)

Avokádový dip:

  • ½ velkého zralého avokáda
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 2 až 3 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • ½ lžíce nakrájeného koriandru (listy i stonky)
  • 1 malý stroužek česneku
  • Sůl
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 2 až 3 lžíce vody (dle potřeby)
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Tempeh nakrájejte na centimetrové plátky a ty ještě překrojte podélně napůl – vznikne vám tak asi 10 hranolků.
  2. V misce smíchejte med, sójovou omáčku a lžičku citronové šťávy.
  3. V pánvi rozehřejte trochu oleje a hranolky tempehu ze všech stran dozlatova opečte. Poté zalijte směsí v mističce a na velice mírném stupni žáru nebo mimo sporák třeste pánví, aby se tempeh v omáčce obalil a omáčka se pozvolna redukovala, ale nespálila se. Tempeh přendejte na talíř (pozor, aby se nepolámal) a nechte zchladnout.
  4. Mezitím připravte zeleninu. Salát, zelí i mrkev nakrájejte na slabé nudličky, ideálně téměř stejně dlouhé jako tempeh. Cibulku nakrájejte na tenké plátky.
  5. Připravte si dip. Dužinu avokáda rozmixujte s tahini pastou, citronovou nebo limetkovou šťávou, koriandrem, česnekem, špetkou soli, kajenským pepřem a trochou vody. Vody přidejte tolik, abyste dosáhli pro vás příjemné konzistence – můžete připravit jak hustší dip, tak mírně řidší omáčku. Uložte prozatím do lednice.
  6. Pláty rýžového papíru postupně jeden po druhém máčejte v teplejší vodě, dokud nezměkne. Poté vždy rozprostřete na hladkou podložku, doprostřed, respektive trochu níže k sobě, vyrovnejte trochu salátu, zelí, mrkve, tempehu a jarní cibulky. Držte se pokud možno stejné délky „hromádky“. Boční okraje ohněte směrem dovnitř, aby ze stran překryly náplň. Poté směrem odspoda nahoru zarolujte a utahujte závitky.
  7. Závitky podávejte s dipem. Můžete posypat sezamovými semínky.
Foto Martina Baťhová