Je vláčná, je lahodná a je oproti kynuté vánočce i podstatně rychlejší. Tvarohová vánočka si vystačí s kypřicím práškem namísto droždí, a přesto jí neupřete poctivou a bohatou chuť bez jediné chyby.

Jedním z benefitů nekynuté tvarohové vánočky je bezesporu její rychlejší a snazší příprava. Úspora času však není hlavním důvodem, proč se odvracet od klasické kynuté vánočky. Pokud prahnete po lahodné chuti a maximální vláčnosti, stane se tento recept volbou číslo jedna za každou cenu. K dochucení nejraději používám pravou vanilku a špetku muškátového oříšku, ale pokud máte rádi, přidejte také nastrouhanou citronovou kůru, která chuť jemně osvěží.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Tvarohová vánočka bez kynutí

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 140 g cukru
  • 1,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 g změklého másla
  • 250 g tučného tvarohu (ve vaničce)
  • 2 vejce
  • 2 hrsti rozinek namočených v rumu
  • 1 vejce + 1 lžíce mléka na potření
  • Plátky mandlí na posypání
  • Moučkový cukr na posypání
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Do zadělávací mísy vsypte obě mouky, cukr, kypřicí prášek, špetku soli a špetku muškátového oříšku.
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a špičkou nože vyškrábněte semínka. Mají vlhkou a mírně lepivou konzistenci, proto je do moučné směsi prsty trochu zapracujte, nezůstanou tak slepená k sobě.
  3. Do mísy přidejte na kostičky pokrájené máslo, tvaroh, vejce a rozinky. Zpracujte vláčné těsto.
  4. Těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na 9 stejně velkých dílů. Z každého vyvalujte prameny o průměru 2 až 2,5 cm. Ze čtyř pramenů spleťte základnu, ze tří prostřední patro a z posledních dvou vrchní patro. Patra vánočky seskládejte na sebe.
  5. Vejce prošlehejte se lžící mléka. Celou vánočku směsí potřete a posypejte plátky mandlí.
  6. Pečte při 180 °C 35 minut, poté ztlumte na 170 °C a dopékejte dalších 10 minut.
  7. Po upečení a vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.

Tip: Pokud by vám snad nějaká vánočka zbyla a lehce oschla, přetvořte ji v hodobožovou snídani na způsob Pain Perdu.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová