Z podzimu se už nevyvlékneme, a tak si do něj můžeme zařadit alespoň trochu exotiky. Kari s limetkou a marinovaným tofu je příjemnou svěží variantou plnou lahodné zeleniny.

Tofu, jinak nevýrazné chuti, je vhodným adeptem k naložení. Sladko-slaná marináda s jemnými tóny limety připraví tofu k dokonalému splynutí s delikátním kokosovým kari. Dýňová semínka se postarají o křupavost a bylinky završí celý pokrm báječnou čerstvostí.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Limetkové kari s marinovaným tofu (vegan, bez lepku)

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g pevného tofu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce šťávy + kůra z celé bio limety
  • 2 lžíce sójové omáčky (shoyu, tamari)
  • 2 lžičky javorového sirupu

Na kari:

  • Asi 3 lžíce rostlinného (arašídového) oleje
  • 60 g císařského hrášku
  • 90 g baby brokolice
  • 125 g baby kukuřice
  • 1 paprika (½ zelené, ½ červené)
  • 125 g haricot fazolek
  • 2 stroužky česneku
  • 2cm kousek zázvoru
  • 1 šalotka
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 zelená jalapeño paprička
  • ½ lžičky celého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 600 ml kokosového mléka
  • Šťáva a kůra z bio limety + skrojky k podávání
  • 2 sušené limetové listy
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • Cca ½ lžičky soli
  • Dýňová semínka
  • Čerstvý koriandr
  • Thajská bazalka
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Celé tofu zabalte do čisté utěrky a zlehka ze všech stran pomačkejte, ať se zbavíte co nejvíce vlhkosti. Nakrájejte jej na asi 1cm plátky a v utěrce znovu pro zbavení přebytečné vlhkosti jemně postiskejte.
  2. V misce smíchejte olej, limetovou šťávu a kůru, sójovou omáčku a javorový sirup. Tofu ve vzniklé směsi nechte alespoň půl hodiny marinovat.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a tofu opečte z každé strany dozlatova. Vyjměte jej a ve stejné pánvi na troše oleje prohoďte hrášek, na kousky překrojenou brokolici s kukuřicí, papriky a fazolky. Dejte prozatím stranou.
  4. Česnek, zázvor, šalotku, bílou část citronové trávy, jalapeño papričku, římský kmín a mletý koriandr rozmixujte v mixéru se lžící oleje na jemnou pastu. Ve stejné pánvi na zbylém oleji ji nechte rozvonět.
  5. Přilijte kokosové mléko a nechte pár minut probublávat. Ochuťte šťávou a kůrou z limety a mezi prsty rozmělněnými limetovými listy. Vmíchejte cukr a dle chuti osolte.
  6. Vraťte do pánve tofu a orestovanou zeleninu a prohřejte. Zelenina by měla zůstat na skus. Kari podávejte s rýží a skrojky limety. Posypejte dýňovými semínky, koriandrem a thajskou bazalkou.

Tip

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič