Můžete mě nařknout z přivolávání podzimu, ale jakmile teploty klesnou pod 20 stupňů, mám zkrátka chuť na poctivější zahřívací jídla. Šťavnatá pečínka na jablkách a cibuli vás nejen zahřeje, ale i zasytí a v kombinaci s fantastickými dýňovými noky snad přímo definuje pojem comfort food.

Recept na dýňové nočky mám z bible takových dobrot, Velké knedlíkové kuchařky. Sepsaly ji samé knedlíkové autority: spoluzakladatel a šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička Petr Kosiner, food editorka Katka Bednářová a autorka Kuchařek pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová. Pokud jste si stejně jako já mysleli, že nejste knedlíkoví, doporučuji knihou zalistovat a pak už se jen divit, kolik vám v ní zůstalo záložek.

Pomalu pečená vepřová krkovice na jablkách a cibuli

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 plátky krkovice (600 až 800 g)
  • 2 velká jablka
  • 4 červené cibule
  • 1 palice česneku
  • Sůl & pepř
  • Hořčice (dijonská, hrubozrnná či plnotučná)
  • Bylinky (šalvěj, rozmarýn či tymián)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Jablka rozčtvrťte, vyndejte jádřince a spolu s oloupanou cibulí pokrájejte na klínky. Z bulvy česneku jen seřízněte část s kořínky, aby se ukázaly jednotlivé stroužky. Vše přímo ve velkém pekáči promíchejte se solí, čerstvě mletým pepřem a bylinkami dle chuti, já dávám nejčastěji šalvěj, ale hodí se i rozmarýn, tymián nebo kmín.
  2. Na jablka položte plátky masa, které jste z obou stran osolili, opepřili a potřeli tenkou vrstvou hořčice. Podlijte trochou vody, uzavřete poklicí nebo alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 90 minut doměkka. Pak maso odkryjte, přelijte výpekem a odkryté pečte dalších 30 až 60 minut dozlatova. Stroužky česneku vymáčkněte do cibulové šťávy a maso podávejte s dýňovými nočky.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Pikantní bramborovo-dýňové noky

Na 4 porce potřebujete:

  • 200 g brambor
  • Sůl
  • 800 g dýně hokaido
  • 200 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • Červená chilli paprička (lze vynechat)
  • Bramborový škrob

Postup

  1. Den předem uvařte v osolené vodě brambory ve slupce. Studené je oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  2. Syrovou dýni oloupejte a nastrouhejte tentokrát najemno. Osolte, přidejte krupičku, vejce a nadrobno nasekané chilli dle chuti zbavené semínek.
  3. Rukama vypracujte soudržné těsto. Podle potřeby dolaďte konzistenci přidáním malého množství škrobu.
  4. Lžící vykrajujte nočky, které vařte v páře nebo v osolené vodě asi 15 až 20 minut při mírném varu.

Tipy & triky:

  • Pokud si chcete usnadnit práci, pikantní dýňové nočky od firmy Láznička koupíte i hotové, například na Rohlíku. Vyrábějí je z českých dýní a brambor a jsou naprosto dokonalé i jen tak se sýrem, slaninou nebo špenátem.
  • Místo krkovice upečte stejným způsobem kachní či kuřecí stehna (k těm přidejte kostičky slaniny), vepřovou plec nebo bůček.
  • Jablka jsou nejlepší kyselejší jako granny smith, ale jídlo bude výborné celkem s jakoukoli odrůdou.
  • Sušených bylinek dejte asi lžičku, čerstvých sekaných několik snítek nebo zhruba lžíci lístků.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová