Základem výtečného lososa je především jeho čerstvost a přísně střežená doba pečení, aby si zachoval šťavnatost. Při dochucení je zase třeba brát v potaz decentnost, aby stále vynikala i chuť samotné ryby.

K lososu se hodí tóny citrusové, lehce kyselkavé i karamelizované. Glazura z granátového jablka je zajímavým dochucovadlem sama o sobě a rybě dodá zároveň pěknou barvu. Semínka granátového jablka, čerstvé bylinky a plátky citrusů chuť (na) lososa pak ještě více podpoří.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Pečený losos s glazurou z granátového jablka

Na 6 až 8 porcí potřebujete:

  • 200 ml 100% šťávy z granátového jablka
  • 20 g třtinového cukru
  • 45 ml pomerančové šťávy (asi z ½ pomeranče)
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1,2 kg filetu lososa s kůží
  • Sůl

Na dohotovení:

  • Semínka granátového jablka
  • Čerstvý kopr a petržel
  • Plátky pomeranče a limety

Postup

  1. Šťávu z granátového jablka zahřejte v rendlíku s cukrem a nechte jej rozpustit. Přilijte pomerančovou šťávu s balzamikovým octem a za mírného probublávání nechte zredukovat zhruba na třetinu. Jemné, lesklé konzistence a mírného zhoustnutí dosáhnete po dvaceti až třiceti minutách. Nechte vychladnout.
  2. Velký filet lososa osušte a položte kůží dolů na plech vyložený pečicím papírem. Osolte jej a přelijte částí zredukované omáčky. Jemně ji rozetřete pomocí rukou po celé ploše filetu. Troubu vyhřejte na 200 °C a po vložení lososa snižte teplotu na 190 °C. Pečte (dle skutečné výšky filetu) přibližně patnáct až dvacet minut.
  3. Lososa přeneste opatrně na servírovací tác a přelijte zbylou omáčkou (nebo ji podávejte bokem na přelití jednotlivých porcí). Rybu ozdobte semínky granátového jablka, čerstvými bylinkami a plátky pomeranče i limety k dalšímu případnému zakápnutí.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič