Losos se špenátem. Špenát s lososem… Tato dvojice funguje výborně ve všech poměrech – ať už převládá špenát, nebo losos. A stejně dobře se s ní dá pracovat v různých podobách. Quiche je naprosto senzační volba.

Pokud už se jednou naučíte péct křehké těsto, rádi ho uplatníte ve sladkých i slaných variacích. Slaný quiche poslouží jako večeře i originální pohoštění. Tuto jemnou variantu s lososem a špenátem můžete trochu přiostřit přidáním najemno nakrájené chilli papričky. A pokud to máte rádi pikantnější, jistě si pochutnáte na paprikovém quichi s chorizem.

Slaný koláč se sýrem, špenátem a lososem

Na formu o průměru 23 cm potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • Větší špetka soli
  • 100 g másla
  • 2 lžíce studené vody

Náplň:

  • 400 g listového špenátu (popř. 250 g rozmrazeného)
  • 2 vejce
  • 120 g zakysané smetany
  • 120 g 30% smetany
  • 60 g nastrouhané goudy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • Sůl & pepř
  • 250 až 300 g lososa bez kůže
  • Červená cibule k podávání (lze vynechat)
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Mouku smíchejte v míse se solí. Přidejte na malé kousky pokrájené máslo a prsty ho zapravte do mouky. Drobenku pokropte vodou a zpracujte těsto. Z těsta utvořte bochánek, zabalte do fólie a uložte na 2 hodiny do lednice.
  2. Těsto po 2 hodinách vyndejte z lednice.
  3. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a do velké mísy si připravte vodu ledovou. Listový špenát vložte do hrnce s vroucí vodou a chvíli míchejte, dokud listy nezavadnou. Poté sceďte a rychle přendejte do ledové vody. Opět promíchejte, abyste listy co nejrychleji zchladili a zůstaly krásně zelené. Znovu sceďte a pak z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny.
  4. Špenát nasekejte najemno, nejlépe v robotu. Poté smíchejte s rozšlehanými vejci, oběma druhy smetany, sýrem, prolisovaným česnekem, tymiánem, solí a pepřem.
  5. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na kruh o něco větší než forma. Formu těstem vyložte, přečnívající okraje odřízněte a dno propíchněte několikrát vidličkou. Poté vyložte těstem naplněnou formu alobalem tak, aby přesně kopírovala jeho linie. Po okraj zasypejte luštěninami na pečení a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C na 15 minut. Po 15 minutách vyndejte alobal s luštěninami a dopékejte další 3 minuty.
  6. Než se korpus předpeče, nakrájejte lososa na kostky.
  7. Do předpečeného korpusu rozetřete špenátovou náplň. Po náplni rozprostřete kousky lososa. Každý jemně zatlačte do náplně.
  8. Pečte při 170 °C 30 až 35 minut. Pro „opálenější vzhled“ ryby můžete troubu na posledních 5 minut přepnout na gril s horkým vzduchem a teplotu zvednout na 200 až 210 °C. Dávejte však pozor, abyste nespálili špenát.
  9. Po vychladnutí quiche ozdobte jemnými plátky cibule a nakrájejte na jednotlivé porce.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová