Losos se špenátem. Špenát s lososem… Tato dvojice funguje výborně ve všech poměrech – ať už převládá špenát, nebo losos. A stejně dobře se s ní dá pracovat v různých podobách. Quiche je naprosto senzační volba.
Pokud už se jednou naučíte péct křehké těsto, rádi ho uplatníte ve sladkých i slaných variacích. Slaný quiche poslouží jako večeře i originální pohoštění. Tuto jemnou variantu s lososem a špenátem můžete trochu přiostřit přidáním najemno nakrájené chilli papričky. A pokud to máte rádi pikantnější, jistě si pochutnáte na paprikovém quichi s chorizem.
Slaný koláč se sýrem, špenátem a lososem
Na formu o průměru 23 cm potřebujete:
- 200 g hladké mouky
- Větší špetka soli
- 100 g másla
- 2 lžíce studené vody
Náplň:
- 400 g listového špenátu (popř. 250 g rozmrazeného)
- 2 vejce
- 120 g zakysané smetany
- 120 g 30% smetany
- 60 g nastrouhané goudy
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička tymiánu
- Sůl & pepř
- 250 až 300 g lososa bez kůže
- Červená cibule k podávání (lze vynechat)
Postup
- Mouku smíchejte v míse se solí. Přidejte na malé kousky pokrájené máslo a prsty ho zapravte do mouky. Drobenku pokropte vodou a zpracujte těsto. Z těsta utvořte bochánek, zabalte do fólie a uložte na 2 hodiny do lednice.
- Těsto po 2 hodinách vyndejte z lednice.
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu a do velké mísy si připravte vodu ledovou. Listový špenát vložte do hrnce s vroucí vodou a chvíli míchejte, dokud listy nezavadnou. Poté sceďte a rychle přendejte do ledové vody. Opět promíchejte, abyste listy co nejrychleji zchladili a zůstaly krásně zelené. Znovu sceďte a pak z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny.
- Špenát nasekejte najemno, nejlépe v robotu. Poté smíchejte s rozšlehanými vejci, oběma druhy smetany, sýrem, prolisovaným česnekem, tymiánem, solí a pepřem.
- Těsto rozválejte na pomoučeném vále na kruh o něco větší než forma. Formu těstem vyložte, přečnívající okraje odřízněte a dno propíchněte několikrát vidličkou. Poté vyložte těstem naplněnou formu alobalem tak, aby přesně kopírovala jeho linie. Po okraj zasypejte luštěninami na pečení a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C na 15 minut. Po 15 minutách vyndejte alobal s luštěninami a dopékejte další 3 minuty.
- Než se korpus předpeče, nakrájejte lososa na kostky.
- Do předpečeného korpusu rozetřete špenátovou náplň. Po náplni rozprostřete kousky lososa. Každý jemně zatlačte do náplně.
- Pečte při 170 °C 30 až 35 minut. Pro „opálenější vzhled“ ryby můžete troubu na posledních 5 minut přepnout na gril s horkým vzduchem a teplotu zvednout na 200 až 210 °C. Dávejte však pozor, abyste nespálili špenát.
- Po vychladnutí quiche ozdobte jemnými plátky cibule a nakrájejte na jednotlivé porce.