Šéfkuchař Andy Tan je s luxusní asijskou restaurací SaSaZu v pražských Holešovicích spojený už od jejího otevření v roce 2009. Ze své rodné indonéské Jávy vyrazil procestovat celou Evropu: pracoval pro přední světové restaurace jako Zenzi, Vakzuid nebo Mandarin Oriental a po zakotvení v Praze tu začal vést také kuchařské kurzy – jak jinak než v prostředí SaSaZu.
„Za deset let, co v Praze žiji, se asijská kuchyně dostala do mnohem větší obliby. A tak nás napadlo, že by bylo zajímavé naučit Čechy, jak se asijské pokrmy správně připravují, jak a kde si vybrat správné suroviny, a že to není tak složité, jak se může zdát,“ vysvětluje Andy Tan před naší společnou lekcí.
Ta nese název Southeast Asia 3, má trvat dvě hodiny a budeme připravovat rolky Bang Chang s krevetami, citrusy, mátou, bazalkou a citronovo-koriandrovou omáčkou a po nich hovězí medailonky Zu Fillet s jarní cibulkou, houbami šiitake, fazolovými lusky a rýží.
Kromě Andyho nás má na starosti Nizozemec a sous-chef Robbert Van Den Berg, který v SaSazu zakotvil po práci v předních amsterdamských restauracích. Usměvavý mladík nám rozmlouvá jakýkoli ostych: tady se opravdu není čeho bát.
Dvouhodinovka uběhne jako nic, Andy Tan nám vypráví o jednotlivých ingrediencích, o jejich původu a využití a má železnou trpělivost, takže se vůbec nemusíte cítit hloupě, když vám něco nejde nebo nějakou chvíli trvá. První rolky se nám při zavinování roztrhnou, ale hned zkoušíme další, a když se mi začne trochu připalovat maso, Andy Tan pohodově zasáhne, a dokonce mě zkouší naučit maso na pánvičce prohazovat s dalšími surovinami.
I přes naši nešikovnost si na výsledcích velice pochutnáme. Ukáže se totiž, že tajemství dobré kuchyně není ani tak v rukou jako ve správně zvolených surovinách a přísadách a správném načasování. Obzvlášť zajímavé bylo si připomenout, jak použití obyčejných bylinek, jako jsou máta nebo bazalka, v mžiku promění celý pokrm.
Škola vaření Southeast Asia 3 vás vyjde na 3100 korun, a i když vám Andy Tan neprozradí složení všech speciálních omáček z arzenálu SaSaZu, naučíte se neocenitelné: výbornou Asii lze ukuchtit i doma.