Ve skutečnosti by se toto veskrze americké jídlo mělo jmenovat spíše cheese and macaroni, protože enormní množství sýru na porci je pomalu srovnatelné s naším smažákem, ale pokud máte rozteklý sýr a krémové omáčky rádi, mac and cheese vás rozhodně neurazí.
Macaroni and cheese (makarony se sýrem)
Na 4 porce potřebujete:
- 300 g sýru (čedar, Gruyère, Fontina, Jarlsberg, gouda či jejich směs)
- 60 g parmezánu
- 250 g těstovin (tradičně kolínka)
- 30 g másla + na vymazání
- 30 g hladké mouky
- 550 ml plnotučného mléka
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky uzené či pálivé papriky
- 1 špetka muškátového oříšku
- Sůl & pepř
Postup
- Sýry nastrouhejte a smíchejte. Já dávám asi 60 g parmezánu a k němu půl na půl čedar s buď výraznějším druhem jako Fontina, nebo naopak jemnějším typu gouda, pokud budou jídlo jíst i děti. Zapékací misku vymažte máslem. Těstoviny vařte v dost osolené vodě o 2 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu.
- Ve větším hrnci rozpusťte 30 g másla, poprašte moukou a necelou minutu za stálého míchání restujte. Pomalu opět za stálého míchání přilijte mléko a společně 10 minut povařte. Vmíchejte hořčici a papriku, zastrouhněte muškátem, podle slanosti sýrů osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem.
- Do bešamelu vmíchejte sýry (2 hrsti si nechte na posypání), nechte je rozpustit a přidejte scezené nudle.
- Přemístěte do připravené formy, posypejte odloženým sýrem a asi 20 minut zapékejte v troubě vyhřáté na 180 °C, než sýr zezlátne.
Tipy & triky
- Do sýru, kterým těstoviny sypete před zapékáním, vmíchejte půl hrnku panko strouhanky a trochu provensálských bylinek.
- Pro ještě poctivější jídlo lze přidat orestovanou slaninu.
- Naopak pro zdravější pokrm doporučuji na talíř naservírovat také něco zeleniny. Hodí se na páře vařená či v troubě pečená brokolice, fazolky, mrkev, kapustičky nebo třeba špenát, zkrátka náznak vitaminů a minerálů.
Párování s vínem
Víno k těstovinám vybral Jindřich Kadrnka, vinař a místopředseda spolku vinařů Dunajovské kopce: „V případě této omáčky samozřejmě záleží na intenzitě zralosti sýra. Ale viděl bych to na suchý, krásně ovocitý, svěží a šťavnatý Ryzlink vlašský či Ryzlink rýnský z Dunajovských kopců s dobrou a živou kyselinou v závěru. Takové víno krásně funguje jak při jídle, tak i po polknutí posledního sousta s tím, že poté budete mít chuť na případný další chod v menu včetně sklenky vína k němu.“