Lemon curd. Jemný krém s intenzivní chutí i vůní šťávy a kůry z kvalitních bio citronů. Jeho svěží chuť velmi vybízí ke spojení s mákem. Pro makové linecké cukroví je tak lákavým a zajímavým pojítkem, za které jistojistě sklidíte zasloužené ovace.
Pokud až do teď nebylo, makové linecké s lemon curd se jistě zařadí do žebříčku vašeho nejoblíbenějšího cukroví. Tuto kombinaci si můžete navíc připravit kdykoli během roku, třeba v podobě křehkého koláče, do kterého přidáte mák a osvěžíte jej právě domácím lemon curd.
Makové linecké cukroví & domácí lemon curd
Na lemon curd (200ml skleničku) potřebujete:
- 1 lžíce kůry z bio citronu
- 70 g krystalového cukru
- 4 žloutky
60 ml citronové šťávy
- 50 g másla
Na cca 50 kousků cukroví:
- 250 g hladké mouky + na podsypání
100 g moučkového cukru
- 50 g celého máku
- 1 lžička kůry z bio citronu
- 200 g vychlazeného másla
1 žloutek
- ½ lžíce rumu
Postup
- Lemon curd: Kůru z citronu nastrouhejte najemno. Dbejte na to, ať nepřistrouhnete žádnou bílou část, aby nebyl výsledek hořký. Kůru rozmixujte s cukrem – výsledek bude jemnější a chuť citronu intenzivnější.
- Žloutky smíchejte s citronovým cukrem a vymíchejte dohladka. Citronovou šťávu přeceďte a vmíchejte ke žloutkové směsi.
- Směs zvolna a za stálého míchání povařte nad vodní lázní do zhoustnutí. Jakmile začne krém houstnout, odstavte ho z tepla a vmíchejte na kousky pokrájené máslo. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Máslo dopomůže krásně hladké a krémové konzistenci.
- Lemon curd přendejte do uzavíratelné nádoby. Povrch zakryjte fólií, která zabrání vytvoření škraloupu při jeho chladnutí. Uzavřenou sklenici s vychladlým obsahem pak skladujte v lednici maximálně týden.
- Linecké: V míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, mákem a kůrou. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a zapracujte jej pomocí prstů hbitě do mouky. Nakonec zapracujte i žloutek s rumem.
- Vypracované těsto zploštěte, zabalte do fólie a nechte do druhého dne odležet v lednici. Pokud hodně spěcháte, nechte těsto v lednici proležet alespoň 2 hodiny.
- Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm. Dle potřeby podsypejte trochou mouky a vykrájejte libovolné tvary – pro výsledné slepení vždy jeden s otvorem a jeden bez.
- Vykrájené tvary rozdělte na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte při 170 °C pěkně dorůžova. Menším tvarům s otvorem stačí 6 až 8 minut, těm větším a plnějším zase 8 až 10 minut.
- Cukroví vyndejte z trouby hned, jakmile začnou okraje zlátnout, a nechte jej vychladnout. Citronovým krémem jej slepujte asi týden až 3 dny před Vánoci. Skladujte v chladu.
Tipy & triky
- Lemon curd si připravte až v den, kdy budete linecké makové cukroví potírat a lepit k sobě. Přibližně zmíněný týden před Vánoci.
- Pro výrobu lemon curd použijte kvalitní bio citrony a čerstvá vejce od ověřených dodavatelů.
- Otvory nemusíte vykrajovat jen uprostřed lineckého cukroví. Udělejte je na straně nebo vykrojte otvory rovnou dva. Vypadá to nezvykle pěkně.
- K makovému lineckému se hodí i výraznější džem. Vyzkoušejte malinu, višeň, rybíz či meruňku. Sázkou na jistotu jsou i švestková povidla.