Na salát, na vajíčka, na polévku. Nebo jen tak do pusy. Slaná granola je univerzální křupavé zlato, které pozvedne každé jídlo a dost možná vám začne mizet ze sklenice dřív, než si to jídlo připravíte. Vločky, semínka, ořechy a pár chytrých ingrediencí – zkrátka žádná věda, ale velký efekt.

Když chcete své pokrmy doplnit něčím extra, ale bez složitého vaření – sáhněte po domácí slané granole. Tahle křupavá směs zdravých a chutných surovin funguje jako tajný vylepšovák i zcela obyčejných jídel. Dodá jim zábavné křupnutí, živiny i skvělou chuť. A nejlepší na tom je, že ji máte hotovou během chvilky a vydrží vám ve sklenici i několik týdnů. Tedy… pokud ji dřív nesníte jen tak po lžících.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Záleží na každém kousku

Na chuti granoly se podepisuje každá surovina – od koření přes olivový olej až po ořechy. Pokud můžete, vybírejte ty v biokvalitě. Já kupuji velká balení oříšků a semínek u Aliky na zdraveorechy.cz, protože je používám i do overnight oatssladké granoly. Skvělé biokoření má sympatický Sonnentor (koupíte na jejich e-shopu, ve vlastních prodejnách nebo třeba na Rohlíku). Stejně tak olivový olej zvolte extra panenský, kvalitní a chuťově výrazný, protože právě ten doladí chuť celé kouzelné směsi. Granola si zaslouží být hvězdou – a s dobrými surovinami jí taky bude.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Domácí slaná granola s ořechy a semínky

Potřebujete (obměny vizte níže):

  • 300 g jemných ovesných vloček
  • 100 g uzených nebo loupaných mandlí
  • 100 g kešu ořechů
  • 100 g slunečnice
  • 100 g tykvových semínek
  • 50 g lněného semínka
  • 50 g konopného semínka
  • 50 g sezamu
  • 120 g olivového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce medu, javorového či agávového sirupu
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky soli

Můžete přidat:

  • Chilli vločky
  • Lahůdkové droždí
  • Sušená rajčata
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Mandle a kešu nasekejte velkým nožem nebo několika pulzy v robotu nahrubo a nasypejte do velké mísy. Rukama pořádně promíchejte s vločkami, semínky, olejem, sójovou omáčkou, javorovým sirupem, sušeným rozmarýnem, tymiánem, česnekem a solí. Pokud dáváte klasické neuzené mandle bez soli, dejte soli o něco více. Uzené mandle nicméně dodají granole nejen slanost, ale také výbornou hloubku chuti.
  2. Vše rozprostřete a uhlaďte na co největší hlubší plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 155 °C asi 35 až 40 minut do lehce zlatava. Vždy po 10 minutách granolu pořádně promíchejte, znovu uhlaďte a pečte dál. Směs hlavně ke konci pečení kontrolujte, jestli se nepálí. Jakmile je ve všech částech lehce zlatavá, vyndejte ji a nechte na plechu zcela vychladnout.
  3. Pro pikantnější chuť vmíchejte něco chilli vloček, pro sýrovou vůni dvě hrsti lahůdkového droždí a pro výraznější aroma sekaná sušená rajčata (ne v oleji). Uchovávejte v uzavřené dóze a spotřebujte do čtyř týdnů. 
  4. Slaná granola je výborná jen tak jako zdravé zobání, ke snídani s jogurtem, slanou ovesnou kaší či ochuceným tvarohem a čerstvou zeleninou a jako křupavá posypka na téměř všechna jídla. Dodá příjemné křupnutí i živiny snad jakkoli upraveným vajíčkům, krémovým polévkám, salátům, pečené zelenině i chlebům s pomazánkou.

Tipy & triky

  • Experimentujte s použitými ořechy (hodí se i lískové, vlašské, para, pekany…), semínky (můžete přidat chia nebo naopak nějaký druh vynechat a dát více slunečnice a tykve, které jsou za mne nejlepší), vločkami (část nahraďte pohankovými, žitnými, rýžovými nebo špaldovými) i kořením (lze vynechat česnek a naopak přidat jiné bylinky, orientální směsi nebo třeba římský kmín).
  • Pokud chcete granolu snídat, klidně dejte více vloček a méně ořechů, pokud ji chcete spíš jako chutné zdravé zobání, poměr otočte.
  • Vyzkoušejte i naši dokonalou sladkou granolu, případně lahodnou dýňovou, jablečnou či čokoládovou verzi.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová