Poffertjes jsou pěkně nadýchané lívanečky kyprých tvarů s příjemně sladkou chutí. Na Den dětí jako stvořené. Tradičně se sypou moučkovým cukrem a přelévají máslem, ale malí oslavenci si jistě sami řeknou, s čím svoji porci budou chtít.

Chutnají skvěle s libovolným čerstvým ovocem, přelité javorovým sirupem nebo s oblíbeným džemem či oříškovým krémem. Holandské Poffertjes se tradičně připravují ve speciální pánvi s jamkami, které jim dodávají onen zakulacený tvar. Připravíte je ale jednoduše i na klasické nepřilnavé pánvi – budou sice placatější, na chuti jim to však neubere.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Poffertjes – holandské kynuté lívanečky s pohankovou moukou

Na cca 60 lívanečků potřebujete:

  • 350 ml vlažného plnotučného mléka
  • 7 g instantního droždí
  • 40 g krupicového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g pohankové mouky
  • Špetka soli
  • 1 vejce
  • Máslo nebo kokosový olej
  • Moučkový cukr na posypání
  • Čerstvé ovoce (borůvky, maliny, jahody)
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. V míse smíchejte vlažné mléko s droždím a cukrem. Směs nechte asi 10 minut zhoustnout. V jiné míse smíchejte prosáté mouky se špetkou soli, přidejte vzešlé droždí a rozšlehané vejce. Vymíchejte dohladka.
  2. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut, dokud v těstě nevzniknou bubliny a nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Rozehřátou pánev na středním plameni vymažte máslem nebo kokosovým olejem. Do každé jamky dejte lžíci těsta. (Pokud používáte klasickou pánev, nezapomeňte ponechat mezi lívanečky volný prostor).
  4. Jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky (po 1 až 2 minutách) a vršek trochu zpevní, otočte lívance pomocí dřevěných hůlek. Smažte ještě asi minutu z druhé strany dozlatova.
  5. Lívanečky postupně odkládejte do mísy a zakrývejte, aby zůstaly teplé. Poffertjes podávejte posypané moučkovým cukrem s čerstvým ovocem dle libosti. Můžete přelít rozpuštěným máslem.

Tipy & triky

  • Těsto lze připravit pouze z hladké mouky, ale kombinace s pohankovou moukou dodává lívanečkům jemnou oříškovou chuť a zajímavější texturu.
  • Pokud spěcháte, můžete místo 7 g instantního droždí použít 1 lžičku kypřicího prášku. Těsto pak nevyžaduje čas na kynutí a můžete jej použít ihned, podobně jako u zdravějších mrkvových nebo ricottových lívanců.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič