Poffertjes jsou pěkně nadýchané lívanečky kyprých tvarů s příjemně sladkou chutí. Na Den dětí jako stvořené. Tradičně se sypou moučkovým cukrem a přelévají máslem, ale malí oslavenci si jistě sami řeknou, s čím svoji porci budou chtít.
Chutnají skvěle s libovolným čerstvým ovocem, přelité javorovým sirupem nebo s oblíbeným džemem či oříškovým krémem. Holandské Poffertjes se tradičně připravují ve speciální pánvi s jamkami, které jim dodávají onen zakulacený tvar. Připravíte je ale jednoduše i na klasické nepřilnavé pánvi – budou sice placatější, na chuti jim to však neubere.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Poffertjes – holandské kynuté lívanečky s pohankovou moukou
Na cca 60 lívanečků potřebujete:
- 350 ml vlažného plnotučného mléka
- 7 g instantního droždí
- 40 g krupicového cukru
- 125 g hladké mouky
- 125 g pohankové mouky
- Špetka soli
- 1 vejce
- Máslo nebo kokosový olej
- Moučkový cukr na posypání
- Čerstvé ovoce (borůvky, maliny, jahody)
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- V míse smíchejte vlažné mléko s droždím a cukrem. Směs nechte asi 10 minut zhoustnout. V jiné míse smíchejte prosáté mouky se špetkou soli, přidejte vzešlé droždí a rozšlehané vejce. Vymíchejte dohladka.
- Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut, dokud v těstě nevzniknou bubliny a nezdvojnásobí svůj objem.
- Rozehřátou pánev na středním plameni vymažte máslem nebo kokosovým olejem. Do každé jamky dejte lžíci těsta. (Pokud používáte klasickou pánev, nezapomeňte ponechat mezi lívanečky volný prostor).
- Jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky (po 1 až 2 minutách) a vršek trochu zpevní, otočte lívance pomocí dřevěných hůlek. Smažte ještě asi minutu z druhé strany dozlatova.
- Lívanečky postupně odkládejte do mísy a zakrývejte, aby zůstaly teplé. Poffertjes podávejte posypané moučkovým cukrem s čerstvým ovocem dle libosti. Můžete přelít rozpuštěným máslem.
Tipy & triky
- Těsto lze připravit pouze z hladké mouky, ale kombinace s pohankovou moukou dodává lívanečkům jemnou oříškovou chuť a zajímavější texturu.
- Pokud spěcháte, můžete místo 7 g instantního droždí použít 1 lžičku kypřicího prášku. Těsto pak nevyžaduje čas na kynutí a můžete jej použít ihned, podobně jako u zdravějších mrkvových nebo ricottových lívanců.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič