Dekonstruované knedlíčky manti pod názvem Turkish pasta obletěly sociální sítě. Na rozdíl od tradičního receptu nemusíte vyrábět těsto ani tvarovat miniknedlíčky. Skvělá kombinace pikantního masa se svěžím jogurtem a bylinkami je nicméně i v této formě neodolatelná! 

Turecké těstoviny s mletým hovězím masem, chilli máslem a jogurtem

Na cca 3 porce potřebujete:

  • 250 g krátkých těstovin 
  • 1 lžíci oleje
  • 500 g libového mletého hovězího či jehněčího masa
  • 1 větší cibuli 
  • sůl & pepř
  • 1 lžíci sušené cibule
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžičku mleté ​​sladké papriky
  • 1 lžíci rajčatového protlaku

Na máslovou chilli omáčku:

  • 150 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku čerstvé máty
  • 1 lžíci sladké papriky
  • 1 lžičku chilli vloček 

Na jogurtovou omáčku:

  • 2 kelímky řeckého jogurtu 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • sůl & pepř

K podávání:

  • 2 lžíce sekané ​​petrželky
  • 1 lžíci sekané máty
  • cherry rajčata 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
  • Postup 
  1. Těstoviny uvařte v osolené vodě.
  2. Mezitím ve velké pánvi na trošce oleje dozlatova opečte mleté hovězí maso s nasekanou cibulí. Poté ho osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a přidejte sušenou cibuli, mletý římský kmín, papriku a rajský protlak. Vše zamíchejte a opékejte asi pět minut, podle potřeby přidejte dvě lžíce vody z těstovin. Hotovou masovou směs sundejte ze sporáku a dejte zatím stranou. Kdyby v ní bylo příliš vypečeného tuku, odstraňte ho lžící. 
  3. V malém hrnci zvolna rozpusťte máslo, přidejte olivový olej, sladkou papriku a chilli vločky. Provařte společně asi minutu a nakonec vmíchejte nasekanou mátu.
  4. Dál připravte česnekovo-jogurtovou omáčku: do mísy vyklopte řecký jogurt, zamíchejte do něho nasekaný či prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se uvolnila chuť česneku.
  5. Jdeme servírovat. Do hlubokého talíře dejte uvařené těstoviny, poté přidejte jogurtovou omáčku, pokapejte pikantním máslem, na něj naložte hovězí maso a ozdobte nasekanou ​​petrželkou, mátou a cherry rajčaty.
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková