Pokud už jste někdy ochutnali ricottové noky, víte, že jde o velice delikátní záležitost. Krásně jemné těsto a lahodnou chuť ricotty jsem tentokrát převlékla do sladkého hábitu a připravila knedlíčky vylepšené kokosem. Ty vás očarují samy o sobě a ještě více, když je budete podávat s teplými meruňkami ve vanilkovém sirupu.

Nočky budou stejně dobře chutnat i s horkými malinami nebo višněmi. Koncem léta můžete zase kokos vyměnit za mleté vlašské ořechy a knedlíčky podávat s teplým švestkovým kompotem ovoněným skořicí.

Ricottové ovocné knedlíky s kokosem a meruňkami ve vanilkovém sirupu

Na 4 porce potřebujete:

  • 250 g ricotty
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 130 g hladké mouky
  • 30 g strouhaného kokosu

Meruňky ve vanilkovém sirupu:

  • 6 meruňek
  • 170 ml vody
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 1 vanilkový lusk

Dále potřebujete:

  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • kokos na obalení
  • hustý jogurt nebo zakysanou smetanu k podávání
  • kokosové chipsy (lze vynechat)
Foto Martina Baťhová

Postup:

  1. Ricottu, je-li v kelímku tekutina, slijte a překlopte do mísy. Přidejte vejce, máslo, mouku, kokos a propracujte. Těsto zakryjte fólií a nechte v lednici třicet až šedesát minut odpočívat.
  2. V širším hrnci nebo hlubší pánvi smíchejte vodu s javorovým sirupem. Vanilkový lusk rozkrojte a vydlabejte z něj špičkou nože semínka. Vložte do vody se sirupem a metličkou promíchejte. Lusk přidejte také do hrnce a pak společně vařte pár minut, dokud se tekutina nezredukuje na dvě třetiny až polovinu.
  3. Meruňky zbavte pecek, nakrájejte na čtvrtiny a vložte do sirupu. Minutu prohřívejte a opatrně míchejte, poté nechte prozatím stranou.
  4. Dejte vařit osolenou vodu na knedlíčky. Z těsta oddělujte kousky a mezi dlaněmi vyvalujte kuličky o průměru cca padesátikoruny. Odkládejte je na lehce pomoučený tác.
  5. Knedlíčky vařte ve vroucí vodě sedm minut. Než se uvaří, rozehřejte v pánvi lžíci másla. Přidejte javorový sirup a na mírnějším stupni nechte asi minutu probublávat.
  6. Hotové knedlíčky vyndávejte děrovanou naběračkou, nechte dobře okapat vodu a přendejte na pánev s máslem a sirupem. Lehce prohřejte. Pánví opatrně prohazujte, aby se knedlíčky obalily v sirupu.
  7. Knedlíčky poté postupně obalujte ve strouhaném kokosu a odkládejte na talíř.
  8. Do talířů nebo misek rozdělte meruňky se sirupem. Naservírujte knedlíčky, ozdobte kopečkem jogurtu nebo zakysané smetany a posypejte kokosovými chipsy.
Foto Martina Baťhová