Oslavte poslední prázdninový víkend roztomilými dortíky jako z pohádky o lesních skřítcích. Mechové muffiny mají sametově jemnou chuť, ve které špenát ani trochu neucítíte, jemný vanilkový krém a vtipné zdobení z marcipánových houbiček. Jejich příprava je přitom jednodušší, než byste řekli.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Mechové muffiny/cupcakes se špenátem:

Na 12 muffinů potřebujete:

  • 125 g baby špenátu
  • 90 g řepkového oleje
  • ½ bio citronu (2 lžíce citronové šťávy a kůra)
  • 2 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 špetka soli
  • 180 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g cream cheese
  • 30 g moučkového cukru
  • ½ bio citronu
  • ¼ lžičky mleté vanilky

Na ozdobu:

  • Ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
  • Marcipán
  • Kakao
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech na muffiny nebo silikonové formičky vyložte papírovými košíčky.
  2. Špenát s olejem, 2 lžícemi citronové šťávy a kůrou z poloviny citronu rozmixujte na zcela hladkou směs. Přidejte vejce, cukr a sůl a ještě chvíli mixujte. Přelijte do mísy, vmíchejte mouku a sodu, těsto rozdělte do košíčků (mělo by sahat asi centimetr pod jejich okraj) a pečte 22 až 25 minut.
  3. Muffiny vyndejte z formy na mřížku a nechte vychladnout.
  4. Smetanu ušlehejte dotuha, krémový sýr či žervé prošlehejte s cukrem, kůrou z poloviny citronu a vanilkou a opatrně spojte se šlehačkou.
  5. Vychladlé korpusy seřízněte nad papírovým košíčkem do roviny, odřezky rozmixujte nebo nadrobte na malé drobečky a dejte do misky. Pomocí sáčku s hladkou zdobicí špičkou nebo jen tak lžičkou vytvořte na každý muffin kopeček krému a ten obalte v misce s mechovým drobením.
  6. Až těsně před podáváním ozdobte cupcakes drobným ovocem nebo hříbky z marcipánu. Kloboučky jim můžete obalit v kakau a nožičky na dortík přidělat pomocí kousku párátka.

Tip: Pokud vám nějaké drobení zbude, v sáčku ho zamrazte a později použijte do pohárů. Ve skleničce ho stačí proložit ovocem a oslazenou šlehačkou, kysanou smetanou či jiným krémem.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič