Dvojctihodné koláče mají původ na Moravě a charakteristické jsou právě dvojí náplní, tedy dvojí ctí. Uvnitř jsou bohatě plněné tvarohem a navrch nejčastěji povidly a drobenkou. Vláčnost těstu dodává máslo a sádlo, původně dokonce husí! To sice není nutnost, pokud chcete, můžete sádlo nahradit stejným množstvím másla, ale sádlo na chuti nepoznáte a těstu dodává křehkost.
Po tradičních českých buchtách nebo kynutých koláčích si připravte další staletími osvědčenou klasiku naší národní kuchyně.
Dvojctihodné koláče s tvarohem, povidly a drobenkou
Na 18 koláčů potřebujete:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 30 g droždí
- 50 g cukru krupice
- 60 g sádla
- 40 g másla + na vymazání
- 2 vejce
- 1 lžička soli
Na náplně:
- 250 g tvarohu v alobalu
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- Špetka citronové kůry
- 3 až 4 lžíce mléka
- 4 lžíce švestkových povidel
- 1 lžíce rumu tuzemáku
Na drobenku:
- 30 g másla
- 30 g cukru krupice
- 30 g hrubé mouky
Na potření:
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce rumu tuzemáku
Postup
- Do mísy prosejte mouku, doprostřed udělejte důlek, do něho nalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a posypte trochou cukru krupice. Nechte vzejít kvásek. Nyní přidejte povolené sádlo a máslo, zbytek cukru a mléka, jedno vejce a jeden žloutek (jedním bílkem potřete koláče před pečením) a sůl.
- Ručně nebo v robotu zadělejte hladké nelepivé těsto a nechte ho zakryté kynout asi 60 minut na teplém místě.
- Pak těsto rozdělte na cca 18 dílů. Z každého dílu udělejte placičku o průměru dlaně. Doprostřed dejte asi kávovou lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem, žloutkem, čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou a mlékem. Nyní tvarohovou směs do těsta opatrně zabalte a vytvořte kuličku, aby náplň nevytekla. Naplněné těsto skládejte vedle sebe do máslem či sádlem vymazaného pekáče.
- Pomocí důkladně omytého vajíčka ve skořápce do každé kuličky vtiskněte důlek. Do něho dejte trochu povidel zředěných rumem. Nyní nechte koláče dalších 20 až 30 minut kynout pod čistou utěrkou.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si připravte drobenku z másla, cukru a mouky. Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vaječným bílkem, posypejte drobenkou a pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
- Po upečení je ještě horké potřete směsí rozpuštěného másla a rumu.