Pro milovníky jídla je francouzská Riviéra ráj fantastických restaurací, které podél celého pobřeží lákají na neodolatelné požitky zdejšího dolce vita. Jedinečná kombinace dokonalosti, luxusu a vysoké gastronomie na hvězdných adresách rozhodně stojí za výlet. Na Azurovém pobřeží a v Monaku najdete hned 30 michelinských restaurací, z toho šest je dvouhvězdičkových a dvě tříhvězdičkové.

Středomořská příroda jako nevyčerpatelný zdroj inspirace

Zdejší gastronomie je synonymem art de vivre a žádná z nejlepších michelinských restaurací regionu nepřipomíná druhou. Některé jsou okázalejší, jiné elegantně minimalistické, další přírodně rustikální či naopak klasicky noblesní.

Jedna jako druhá však vysoce kreativním způsobem pracují s bohatými dary středomořské přírody a v dokonalé harmonii se sezonou dávkují svůdné chuti s cílem zasvětit vás do gurmánské vášně.

Když vstoupíte do těchto restaurací, máte pocit, jako byste vkročili do posvátného chrámu, a jakmile budete uvedeni ke stolu, můžete se připravit na gurmánský rituál. Zavřete oči, zakousnete se do první amuse bouche a necháte chuťové pohárky pomalu probouzet k velké hostině.

Předkrm v restauraci Le Louis XV | Foto Pierre Monetta

A pak přijdou na řadu pravé autentické i neznámé chutě, překvapivé kombinace, originální koncepty, to vše s estetickým ztvárněním jako na malířském plátně. Prostě mistrovsky vyladěný koncert v přesně sehrané eleganci, s jakou číšníci servírují a představují jednotlivé chody a vína vybraná s nimi v dokonalé harmonii. Kam byste rozhodně měli zajít?

* * *  Mirazur: nejlepší na světě

Tříhvězdičková restaurace Mirazur, oceněná v roce 2019 jako nejlepší restaurace na světě v žebříčku The S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants, se nachází co by kamenem dohodil od italských hranic v městečku Menton.

Interiér restaurace Mirazur | Foto Nicolas Lobbestael

V elegantní prosklené rotundě z 30. let s panoramatickým výhledem na třpytivé moře nedostanete dvě identická jídla. Místní italsko-argentinský šéfkuchař Mauro Colagreco, ojedinělý průkopník biodynamického principu ve vysoké gastronomii, svůj styl založil na interpretaci kontrastu chutí a osobitých přísad s ohledem na sezonu i lunární cyklus.

„Naše myšlenky jsou inspirované nepřetržitým pohybem přírody a kosmickými vlivy, které dodávají energii, a tím i chuť všem surovinám v závislosti na poloze hvězd ve vesmíru,“ říká slavný šéfkuchař. Pro zákazníky se tak jedná o skutečné setkání s přírodou nejen na talíři.

Než vejdete do minimalisticky přírodně koncipované restaurace, musíte nejdříve projít zahradou. Všechno je tu trochu jinak: „Nejdříve necháme zákazníka ochutnat a teprve poté vysvětlujeme,“ říká servírka. Hosté si tak mohou vychutnat unikátní smyslový požitek v menu „ze světa kořenů, listů, ovoce a zeleniny i květů“, i když rozhodně nejde o vegetariánskou stravu.

Šéfkuchař Mauro Colagreco v zahradě své restaurace | Foto Forbes

Ryby a mořské plody Colagreco získává přímo od místních rybářů, maso, drůbež a mléčné produkty zase od horských farmářů. Vysoce kreativní, zaručeně původní a nečekané.

„Našim hostům nabízíme carte blanche. Pracujeme s produkty, které nám příroda přináší každý den jinak. Řekněme, že máme 365 sezon! Žádáme proto naše klienty, aby se nechali překvapit, a vyvíjíme menu ze dne na den,“ dodává Colagreco.

Jídla často obsahují neobvyklou ingredienci, například heřmánkový vývar nebo kombinaci ústřice, hrušek a kaviáru či chléb podávaný s básní. Červená řepa ve slané krustě a kaviárové omáčce, pečený holoubek, lesní jahody a špalda. Naranjo en flor: šafránový krém, mandlová espuma a pomerančový sorbet. Impresionistické dílo na oko i na chuť! Cena místního menu je 320 eur.

* * *  Korunovaný styl Alaina Ducasse v Le Louise XV 

Intenzivní esenci glamour, kuchařského umění i luxusu nejvyšší monacké kvality představuje restaurace Alaina Ducasse Le Louise XV v Hôtel de Paris Monte-Carlo (její interiér je zachycený na úvodní fotografii).

Restaurace Alaina Ducasse Le Louise XV | Foto Pierre Monetta

Legendární adresa, která díky věhlasné kuchyni gurmánského génia, mnohými kulinářskými experty považovaného za jednoho z největších na světě, během 33 let své existence získala řadu ocenění, včetně akutálních tří michelinských hvězd.

Le Louis XV je místo působivé ve všech ohledech – od pozlacených zdí a lustrů Baccarat až po hvězdnou gastronomii. Tato ikonická restaurace je také sídlem největšího vinného sklepa na světě se zásobou 400 tisíc lahví.

Jak už to bývá u restaurací s nejvyšším oceněním, její kuchyně je povýšena na umění a její jídla jsou předurčena k tomu, aby se stala klasikou. Alain Ducasse v Le Louis XV vytvořil nový náročný a mistrovský kulinářský styl založený na rafinované kombinaci jednoduchých chutí, jež vás ponoří do těžko popsatelných emocí.

Výkonný šéfkuchař restaurace Le Louis XV Dominique Lory | Foto Pierre Monetta

„Riviéra je moje nevyčerpatelná studnice inspirace i divoká múza, která voní a zpívá sluncem. Je plná barev, darů štědré přírody a moře,“ vyznává se slavný šéfkuchař z lásky k francouzskému regionu.

Menu Alaina Ducasse a jeho výkonného šéfkuchaře Dominiqua Loryho pracuje s moderní středomořskou inspirací a nechává přitom vyznít svěží, intenzivní a autentické chutě, které vytvářejí radostnou interpretaci vřelé atmosféry Riviéry. 

Ryby pocházejí z místního rybolovu, byliny a zelenina z vnitrozemí a zahrad Provence, říká s respektem k přírodě šéfkuchař, který se narodil na jihofrancouzské farmě. Jodizované příchutě měkkýšů, jemně nakyslé příchutě grapefruitu a citronů, křupavá provensálská zelenina ovoněná lanýži, zelený chřest, to vše dodává svěží rostlinnou energii.

Vydání Forbesu Osobnost roku 2024

V menu špagety s artyčokem a lanýži „di Alba“, mořský vlk s citronem, drcenou mátou a lilkem, perlička z Landes pečená na rožni s liškami a kaštany a nakonec teplé mandle s meruňkami, suflé a tymiánovou zmrzlinou. A kultovní zkušenost máte za sebou. I zde je průměrná cena za menu 320 eur.

* * Mistrovské kreace restaurace Joëla Robuchona 

Na stole restaurace Joëla Robuchona v hotelu Métropole Monte-Carlo v Monaku nenajdeme zlato ani okázalý dekor. Přesto ultraluxusní hotel z doby Belle Epoche platí v Monaku za jedno z hlavních míst, kam se hrnou celebrity s cílem „vidět a být viděn“. Velká show se tady však koná přímo na talíři, kde jsou na scéně výjimečné produkty.

Joël Robuchon, další slavné jméno francouzské kuchyně, obdržel v historii nejvíce michelinských hvězdiček (celkem 32) a také titul Šéfkuchař století. Hvězda Robuchona sice uhasla před dvěma lety, ale vedení restaurace převzal jeho žák Christophe Cussac, který věrně pokračuje v Robuchonově vizionářské gastronomii a uplatňuje stejné principy jako velký šéfkuchař.

info [#Beginning of Shooting Data Section] Nikon D810 2015/07/22 15:34:00.36 Fuseau horaire/date : UTC, Heure d'été:Activée RAW, compression sans perte (14 bits) Taille d'image : L (7360 x 4912), FX Objectif : 24-70mm f/2.8G Focale : 34mm Mode d'exposition : A Mesure : Matricielle Vitesse d'obturation : 1.5s Ouverture : f/11 Correction expo. : -1.0IL Régl. précis expo. : Sensibilité : ISO 100 Optimisation image : Balance des blancs : Auto1, 0, 0 Mode mise au point : AF-S Zone AF : Point sélectif Réglage précis AF : Activé(0) VR : Réduction du bruit : Désactivée Réduc. bruit ISO : Désactivée Mode couleur : Espace colorimétrique : Adobe RVB Correction des tons : Réglage des teintes : Saturation : Accentuation : D-Lighting actif : Désactivé Contrôle du vignetage : Normal Contrôle auto de la distorsion : Activé Picture Control : [NL] Neutre Fondé sur : [NL] Neutre Réglage rapide : - Accentuation : 3.00 Contraste : 0.00 Luminosité : 0.00 Saturation : 0.00 Teinte : -1.00 Effets de filtres : Virage : Clarté : 0.00 Sys coord : Nettoyage du capteur d'image : 2015/05/25 02:08:52 [#End of Shooting Data Section]
Interiér restaurace Jöel Robuchon | Foto B. Touillon

Hodinářská preciznost moderní francouzské středomořské kuchyně, při které Cussac neponechá nic náhodě, jde k základům a vytváří textury a překvapivé příchutě, které kombinují požitek s principy zdravé výživy.

Vybrat si můžete třeba sázku na jistotu – karamelizovanou křepelku plněnou foie gras a podávanou s lanýžovými bramborami. Experimentuje s protiklady jako při delikátním mořském okounovi v omáčce z červeného vína s wasabi a špenátem.

Foto B. Touillon

Jazyk pohladí i nenapodobitelné třešňové gazpacho, překvapí lilek s křupavou mladou zeleninou a kachním foie gras, s třešňovým konfitem a praženými mandlemi. Chutná neuvěřitelně! Bezpočet degustačních jídel v menu à la carte si můžete vychutnat za cenu od 65 do 250 eur. 

* * Palme d’Or – Vášnivá gastronomie Christiana Sinicropiho

Pokud se vydáte do Cannes, zastavte se v hotelu Martinez na „balkoně Crosette“, jak se tu říká restauraci v prvním patře hotelu Palme d’Or, a vychutnejte si atypickou kuchyni šéfkuchaře Christiana Sinicropiho, vášnivého a přemýšlivého „filozofa kuchyně“.

Šéfkuchař, který v hotelu pracuje takřka 20 let, se již nesmazatelně zapsal do image legendární instituce, která platí za místo setkání filmařů, ubytování hvězd, dějiště slavných obědů a večeří během filmového festivalu.

Foto J. Kelagopian

Rodák z Cannes, milovník provensálského regionu, po matce původem z Toskánska zdědil kulturu dobrého jídla. Posedlý vynikající kvalitou surovin nakupuje jen od nejlepších místních producentů a se svou nespoutanou kreativitou vás zavede na nové kulinářské cesty.

„Opravdový luxus se nachází v návratu k přírodě s využitím místních sezonních produktů. Vařím všemi smysly, poslouchám, co lidé chtějí jíst, a pracuji v souladu s energií surovin. Je to jednoduché, když připravuji chod z karotky, nechám se inspirovat všemi jejími kvalitami,“ sdělil hvězdný šéfkuchař exkluzivně pro Forbes.cz.

Vytváří tak menu ve stylu inspirovaném nepřetržitým pohybem jako v přírodě. „Pracuji s dávnými instinkty, paměťovými chuťovými a čichovými stopami, a navrhuji kulinární konstrukce a reliéfní textury, které vytvářejí chutnou dynamiku,“ dodává.

Šéfkuchař Christian Sinicropi | Foto: J. Kelagopian

Své gastronomické kreace navíc prezentuje jako obrazová díla na talířích vyrobených speciálně v tandemu s manželkou, keramičkou Catherine Sinicropi.

Zapomeňte na klasické předkrmy a dezerty, nabídka vás uvádí do pohybu v závislosti na motivu, jako je třeba humr, ústřice, jehněčí, farmářský holub, mořský svět, zelenina… Šéfkuchař hraje svůj valčík ve třech dějstvích.

Například v menu s poetickým názvem „Jih, moje kořeny“ najdete Sinicropiho vzpomínky na dětství, jako plněné a opečené sardinky, středomořského tuňáka či chobotnici. A k tomu nádobí, které doplňuje myšlenku autora. Umění v každém ohledu! Menu zde pořídíte v rozmezí od 149 do 208 eur.