Na letošní olympiádě v Paříži se neukazují jen sportovní hvězdy, ale také ty gastronomické. Všechny spojuje vize francouzské gastronomie, která se promítá do pokrmů pařížské olympijské vesnice a zároveň má zvýšit povědomí o socioekonomickém a environmentálním dopadu jídla.
Toto jsou nejznámější šéfkuchaři, kteří vstoupili do olympijské kuchyně, ale i ti, kteří debutovali během olympijských her v Paříži 2024.
Alexandre Mazzia
Francouzský šéfkuchař Alexandre Mazzia získal tři michelinské hvězdy za svou práci v restauraci AM Par Alexandre Mazzia, kterou otevřel v roce 2014 v Marseille. Před olympijskými hrami v Paříži Mazzia vytvořil přibližně dvacet receptů, které se mají vařit v olympijské vesnici v Saint-Denis.
Mnohé z nich jsou vegetariánské, což koresponduje se závazkem olympijských her, že šedesát procent pokrmů má být rostlinného původu, aby se podpořila ekologická udržitelnost.
Během pařížských olympijských her představil Mazzia ve vesnici své nejnovější speciality, včetně svého signature pokrmu: šlehané cizrny a vývaru z uzených mořských plodů s červenou řepou, hráškem a okvětními lístky verbeny. Mazzia se zaměřil na energeticky stimulující jídla, která regenerují mysl a tělo sportovců.
Massimo Bottura
Massimo Bottura, jehož restaurace Osteria Francescana byla dvakrát vyhlášena nejlepší na světě a obdržela tři michelinské hvězdy, je známý svým sociálním přístupem k vaření.
V této souvislosti využil v roce 2016 v Rio de Janeiru 250 tun potravin, které byly v olympijské vesnici na odpis, a spolu s dalšími kuchaři a dobrovolníky otevřel jídelnu Refettorio Gastromotiva, která využívá suroviny, jež by jinak přišly nazmar, k nasycení bezdomovců v Riu.
Alain Ducasse
Mezinárodní olympijský výbor vybral Alaina Ducasse, aby dohlížel na oficiální zahajovací večeři olympijských her v Paříži 2024. Během večera, který se konal 25. července pod pyramidou v Louvru, se podávalo tajné menu pro stovku státních představitelů.
Ducasse je držitelem několika michelinských hvězd a symbolem francouzské gastronomie, který na olympijských hrách v Riu v roce 2016 spolupracoval právě s Massimem Botturou na projektu Refettorio Gastromotiva, jehož cílem je nakrmit lidi bez domova. Ze zbytkových surovin z olympijské vesnice připravili pět tisíc tříchodových menu.
Vladimir Mukhin
Vladimir Mukhin je ruský šéfkuchař páté generace známý především díky své restauraci White Rabbit v Moskvě. Během zimních olympijských her v Soči v roce 2014 otevřel Mukhin restauraci Red Fox, která oslavovala regionální suroviny a stala se kulinářským vrcholem her.
Mukhin vysvětlil svou motivaci časopisu Roads & Kingdoms: „Chci zdůraznit všechny aspekty ruské kuchyně a přiblížit ji návštěvníkům olympijských her.“
Amandine Chaignot
Amandine Chaignot, která provozuje restaurace Café de Luce a Pouliche, byla vybrána společností Sodexo Live! jako členka cateringového týmu olympijské vesnice pro olympijské hry v Paříži v roce 2024.
Šéfkuchařka využívá na olympiádě z osmdesáti procent francouzské suroviny a zaměřuje se na výživné pokrmy, jako je croissant plněný artyčokovým pyré, pošírovaným vejcem, lanýžem a kozím sýrem, a také na svůj signature pokrm, perličku restovanou v langustové šťávě s omáčkou poulette.
David Chang
David Chang, zakladatel restaurace Momofuku, byl zvláštním zpravodajem stanice NBC Sports na zimních olympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu.
Chang tam navštívil ostrov Čedžu a natočil reportáž s potápěčkami haenyeo, které ručně sbírají mořské plody ze dna oceánu. Pod jejich vedením připravoval Chang, ohromený jejich zručností a věrností tradici, saláty z mořských okurek a šneků nebo kaši z ušně.
Chris Jarmer
Australský šéfkuchař Chris Jarmer byl najat jako soukromý kuchař australského plaveckého týmu pro olympijské hry v Paříži 2024.
Jarmer, který má zkušenosti se stravováním elitních sportovních týmů, připravuje pro plavce tři jídla denně a jeho menu zahrnuje omelety, ovoce, čerstvou zeleninu a řadu krémů inspirovaných globální kuchyní.