Co vystihuje havajskou poke bowl, inspirovanou japonskou kuchyní? Japonská kuchyně je především o rýži. Rýže tvoří základ poke bowl, na který se aranžují další komponenty. Japonsko také vystihuje úhledné servírování a smysl pro detail. Havajská kuchyně už v tomto tak striktní není, a tak v poke bowl klade důraz především na rozmanitost, uvolněnost a hravost. Co mají tyto kuchyně také společné, je využití ryb a mořských plodů. Tradiční poke bowl obsahuje syrovou rybu – nejčastěji tuňáka nebo pro nás dostupnějšího lososa.

V této poke bowl jsem použila k dochucení lososa jemně pikantní sriracha majonézu. Využila jsem veganskou alternativu, která na mě působí „svěžejším“ dojmem, ale pokud preferujete klasickou vaječnou majonézu, použijte právě tu.

Foto Martina Baťhová

Poke bowl s lososem, srichacha majonézou a glazovanými žampiony

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g jasmínové rýže
  • Sůl
  • 1 lžíce rýžového octu
  • Hrst edamame fazolek
  • Hrst nakrájeného červeného zelí
  • 1 střední mrkev
  • ½ salátové okurky nebo 4 koktejlové okurky
  • Jarní cibulka
  • Sezam
  • 250 g lososa bez kůže

Sriracha majonéza:

  • 2 lžíce majonézy (veganské nebo klasické)
  • 2 až 3 lžičky srirachy (podle chuti)
  • 2 až 3 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky mletého koriandru

Žampiony:

  • 8 menších žampionů
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce vody
  • 1 plná lžička sezamových semínek
  • 1 lžíce oleje (můžete použít sezamový)
  • 1 stroužek česneku
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Uvařte jasmínovou rýži v osolené vodě dle návodu na obalu. Po uvaření ji pěkně nakypřete vidličkou, zakápněte rýžovým octem, promíchejte a nechte odstát.
  2. Edamame zblanšírujte (návod zde), oloupanou mrkev nakrájejte na proužky, nastrouhejte nahrubo nebo použijte spiralizér. Okurku nakrájejte na slabé plátky. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
  3. Lososa nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky.
  4. V čisté mističce promíchejte ingredience na sriracha majonézu. Kousky lososa v majonéze pěkně obalte.
  5. Žampiony překrojte napůl. V mističce smíchejte lžíci sójové omáčky, javorového sirupu a dvě lžíce vody.
  6. V pánvi nasucho opečte lžičku sezamových semínek. Přendejte je na talířek, do pánve vlijte lžíci oleje a žampiony dozlatova opečte.
  7. Vraťte do pánve sezam, přidejte najemno nasekaný česnek a párkrát žampiony na pánvi prohoďte. Zalijte připravenou směsí ze sójové omáčky. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje asi na třetinu.
  8. Do misek naservírujte rýži. Na rýži vyskládejte připravené komponenty – edamame, zelí, mrkev, okurku, lososa a žampiony. Posypejte ještě trochou sezamu a jarní cibulkou. Ihned podávejte.
Foto Martina Baťhová