Co vystihuje havajskou poke bowl, inspirovanou japonskou kuchyní? Japonská kuchyně je především o rýži. Rýže tvoří základ poke bowl, na který se aranžují další komponenty. Japonsko také vystihuje úhledné servírování a smysl pro detail. Havajská kuchyně už v tomto tak striktní není, a tak v poke bowl klade důraz především na rozmanitost, uvolněnost a hravost. Co mají tyto kuchyně také společné, je využití ryb a mořských plodů. Tradiční poke bowl obsahuje syrovou rybu – nejčastěji tuňáka nebo pro nás dostupnějšího lososa.
V této poke bowl jsem použila k dochucení lososa jemně pikantní sriracha majonézu. Využila jsem veganskou alternativu, která na mě působí „svěžejším“ dojmem, ale pokud preferujete klasickou vaječnou majonézu, použijte právě tu.
Poke bowl s lososem, srichacha majonézou a glazovanými žampiony
Na 2 porce potřebujete:
- 200 g jasmínové rýže
- Sůl
- 1 lžíce rýžového octu
- Hrst edamame fazolek
- Hrst nakrájeného červeného zelí
- 1 střední mrkev
- ½ salátové okurky nebo 4 koktejlové okurky
- Jarní cibulka
- Sezam
- 250 g lososa bez kůže
Sriracha majonéza:
- 2 lžíce majonézy (veganské nebo klasické)
- 2 až 3 lžičky srirachy (podle chuti)
- 2 až 3 lžičky sójové omáčky
- 2 lžičky citronové šťávy
- ½ lžičky mletého koriandru
Žampiony:
- 8 menších žampionů
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 2 lžíce vody
- 1 plná lžička sezamových semínek
- 1 lžíce oleje (můžete použít sezamový)
- 1 stroužek česneku
Postup
- Uvařte jasmínovou rýži v osolené vodě dle návodu na obalu. Po uvaření ji pěkně nakypřete vidličkou, zakápněte rýžovým octem, promíchejte a nechte odstát.
- Edamame zblanšírujte (návod zde), oloupanou mrkev nakrájejte na proužky, nastrouhejte nahrubo nebo použijte spiralizér. Okurku nakrájejte na slabé plátky. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
- Lososa nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky.
- V čisté mističce promíchejte ingredience na sriracha majonézu. Kousky lososa v majonéze pěkně obalte.
- Žampiony překrojte napůl. V mističce smíchejte lžíci sójové omáčky, javorového sirupu a dvě lžíce vody.
- V pánvi nasucho opečte lžičku sezamových semínek. Přendejte je na talířek, do pánve vlijte lžíci oleje a žampiony dozlatova opečte.
- Vraťte do pánve sezam, přidejte najemno nasekaný česnek a párkrát žampiony na pánvi prohoďte. Zalijte připravenou směsí ze sójové omáčky. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje asi na třetinu.
- Do misek naservírujte rýži. Na rýži vyskládejte připravené komponenty – edamame, zelí, mrkev, okurku, lososa a žampiony. Posypejte ještě trochou sezamu a jarní cibulkou. Ihned podávejte.