Tom Yum je polévka, která probudí vaše smysly – kyselá limetkou, pikantní díky chilli a voňavá po citronové trávě. Na rozdíl od krémové Tom Kha Gai neobsahuje kokosové mléko a vsází na čistý, intenzivní vývar. Pokud hledáte chuťový zážitek bez kompromisů, jste na správné adrese.
Thajská polévka Tom Yum s krevetami
Na 4 porce potřebujete:
- 2 stonky citronové trávy
- 1 palec galangalu
- 1 chilli papričku
- 5 limetových listů
- 1,2 l kuřecího či krevetového vývaru
- 600 g vyloupaných krevet (mrazených či čerstvých)
- 200 g hlívy ústřičné
- 2 rajčata
- šťávu ze 2 limetek
- čerstvý koriandr
- sůl
Na pastu:
- 2 šalotky
- 2 chilli papričky
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 1 lžičku tamarindové pasty
- 1 lžíci chilli pasty (např. sambal oelek)
- 20 g rybí omáčky
- 1 lžíci palmového či třtinového cukru
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Postup
- Začněte s přípravou pasty. Šalotky nakrájejte nadrobno, česnek na tenké plátky a papričky na drobné kousky. Rozpalte rendlík, jakmile je horký, přidejte do něj olej. Do hrnce nasypte šalotku a za občasného promíchání ji nechte zesklovatět, následně přidejte česnek a chilli a dále opékejte dozlatova.
- Celý obsah hrnce přesuňte do mixéru, přidejte tamarindovou a chilli pastu, rybí omáčku, cukr a lžíci vody a rozmixujte na co nejhladší pastu. Dejte prozatím stranou a začněte s přípravou polévky.
- Citronovou trávu roztlučte tupou stranou nože nebo paličkou, aby se z ní uvolnila aromata, a nakrájejte ji na větší kousky. Galangal oloupejte a spolu s chilli papričkou ho nakrájejte nahrubo. Do velkého hrnce nalijte vývar, přidejte nakrájenou citronovou trávu, galangal, papričku a limetové listy. Společně přiveďte k silnému varu a vařte 15 minut, abyste získali infuzovaný vývar plný chuti.
- Přeceďte ho přes síto, které zachytí veškeré suroviny. Ty už nebudou potřeba, pár kousků chilli či limetových listů však můžete v hrnci nechat. Vývar vraťte zpátky do hrnce, přiveďte opět k varu. Jakmile se vaří, přidejte na plátky pokrájenou hlívu. Vařte ji dvě minuty, následně přidejte krevety a nechte další dvě minuty probublávat, až zrůžoví. Nakonec přisypte nakrájená rajčata a nechte pouze minutu provařit, aby neztratila svůj pevný tvar a strukturu.
- Na závěr vmíchejte připravenou pastu, limetovou šťávu a sůl. Podávejte s lístky koriandru, pokrájenou chilli papričkou, chilli pastou a limetkou pro dochucení každého strávníka.
Tip: Pokud si krevety loupete sami, z jejich krunýřů a dalších odřezků uvařte krevetový vývar, kterým vyřešíte i základ polévky.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová