Tom Yum je polévka, která probudí vaše smysly – kyselá limetkou, pikantní díky chilli a voňavá po citronové trávě. Na rozdíl od krémové Tom Kha Gai neobsahuje kokosové mléko a vsází na čistý, intenzivní vývar. Pokud hledáte chuťový zážitek bez kompromisů, jste na správné adrese.

Thajská polévka Tom Yum s krevetami

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 stonky citronové trávy
  • 1 palec galangalu
  • 1 chilli papričku
  • 5 limetových listů
  • 1,2 l kuřecího či krevetového vývaru
  • 600 g vyloupaných krevet (mrazených či čerstvých)
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 2 rajčata
  • šťávu ze 2 limetek
  • čerstvý koriandr
  • sůl

Na pastu:

  • 2 šalotky
  • 2 chilli papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžičku tamarindové pasty
  • 1 lžíci chilli pasty (např. sambal oelek)
  • 20 g rybí omáčky
  • 1 lžíci palmového či třtinového cukru
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Začněte s přípravou pasty. Šalotky nakrájejte nadrobno, česnek na tenké plátky a papričky na drobné kousky. Rozpalte rendlík, jakmile je horký, přidejte do něj olej. Do hrnce nasypte šalotku a za občasného promíchání ji nechte zesklovatět, následně přidejte česnek a chilli a dále opékejte dozlatova.
  2. Celý obsah hrnce přesuňte do mixéru, přidejte tamarindovou a chilli pastu, rybí omáčku, cukr a lžíci vody a rozmixujte na co nejhladší pastu. Dejte prozatím stranou a začněte s přípravou polévky.
  3. Citronovou trávu roztlučte tupou stranou nože nebo paličkou, aby se z ní uvolnila aromata, a nakrájejte ji na větší kousky. Galangal oloupejte a spolu s chilli papričkou ho nakrájejte nahrubo. Do velkého hrnce nalijte vývar, přidejte nakrájenou citronovou trávu, galangal, papričku a limetové listy. Společně přiveďte k silnému varu a vařte 15 minut, abyste získali infuzovaný vývar plný chuti.
  4. Přeceďte ho přes síto, které zachytí veškeré suroviny. Ty už nebudou potřeba, pár kousků chilli či limetových listů však můžete v hrnci nechat. Vývar vraťte zpátky do hrnce, přiveďte opět k varu. Jakmile se vaří, přidejte na plátky pokrájenou hlívu. Vařte ji dvě minuty, následně přidejte krevety a nechte další dvě minuty probublávat, až zrůžoví. Nakonec přisypte nakrájená rajčata a nechte pouze minutu provařit, aby neztratila svůj pevný tvar a strukturu.
  5. Na závěr vmíchejte připravenou pastu, limetovou šťávu a sůl. Podávejte s lístky koriandru, pokrájenou chilli papričkou, chilli pastou a limetkou pro dochucení každého strávníka.

Tip: Pokud si krevety loupete sami, z jejich krunýřů a dalších odřezků uvařte krevetový vývar, kterým vyřešíte i základ polévky.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová