Nadýchaný lívanec, šťavnaté burgerové maso, rozteklý čedar plus pikantní majonéza. A nezapomeňte na okurku! Hit sociálních sítí pražských foodies z Bistra Monk 2 vznikl původně z recese, ale kombo je to tak dobré, že už na lístku nového podniku zůstal. A jeho autor nám prozradil recept.
S cílem přenést na Malou Stranu trochu té brunchové kultury sestavil menu šéfkuchař Jakub Čadina, který do druhé pobočky Bistra Monk přišel z Le Terroir. Kromě Monk Muffinu si zde po celý den dáte další fantastické snídaně, jako jsou vejce Benedikt Carbonara, borůvkové lívance nebo Mimosa.
Kuba Čadina se celkem nepřekvapivě s přípravou brunchů nespokojí, na Maltézském náměstí mají v plánu brzy otevřít druhou část podniku, večerní bar. Monk Social Club slibuje propojení vína, tradičních i netradičních koktejlů a, jak doufáme, také osobitého a netradičního vaření.
Monk Muffin
Na 5 porcí potřebujete:
- 8 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
- 20 g cukru
- 400 ml vlažné vody
- 300 g hladké mouky
- 5 g kypřicího prášku
- 10 g soli
- přepuštěné máslo
Pikantní majonéza:
- 300 g majonézy
- ½ citronu (šťáva i kůra)
- 5 g uzené papriky
- 30 g srirachy (nebo dle chuti)
Na maso:
- 600 g mletého hovězího masa (ideálně prorostlé)
- 8 g soli
- 2 g čerstvého mletého pepře
- olej
Dále:
- 10 plátků čedaru
- kyselé okurky
- 5 vajec
Postup
- Začněte s přípravou crumpets, tradičního anglického snídaňového pečiva. Je to zvláštní, ale o to lepší kombinace lívance a anglického muffinu. Droždí s cukrem a lžící hladké mouky vmíchejte do vody. Nechte deset minut na teple vzejít, mezitím si promíchejte mouku s kypřicím práškem a solí. Vmíchejte kvásek a nechte hodinu v teple kynout.
- Z těsta pak pomalu na přepuštěném másle smažte lívanečky. Nejlépe to jde v tvořicím kolečku potřeném máslem nebo lívanečníku, těsto plňte zhruba do 1,5 centimetru výšky. Crumpets jsou nejlepší čerstvé, ale jíst je můžete i druhý den rozpečené v topinkovači nebo ohřáté na pánvi.
- Všechny ingredience na majonézu promíchejte dohromady.
- U masa je důležité ho pořádně zpracovat, podobně jako propracováváte těsto. Drží si potom lépe tvar i šťavnatost. Maso ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a tvořte z něj placky o váze cca šedesát gramů a tloušťce cca čtyři milimetry. Zprudka je opečte na pánvi s trochou tuku, stáhněte z tepla, poklaďte plátky čedaru a nechte ho rozpustit pod grilem nebo pomocí letlampy.
- Mezitím si pokrájejte na plátky kyselé okurky a z vajec usmažte volská oka.
- Jakmile je sýr rozpuštěný, potřete spodní lívanec ochucenou majonézou, obložte dvěma plátky masa, okurkou, vejcem a přikryjte dalším crumpetem potřeným (z vnitřní části) majonézou.