Sláva Otto Vašáka už dávno přesáhla hranice regionu. Šéfkuchař brněnského podniku Essens, který se v roce 2023 objevil ve výběru nejlepších šéfkuchařů podle Forbesu, na den převzal velení v jedné z nejprestižnějších berlínských restaurací – v Horváthu, oceněném dvěma michelinskými hvězdami.
Nic tu nebude tak, jak jste zvyklí. Tedy něco ano: skvělý servis, distingovaný interiér, jídlo, pití a servírování na talíři na absolutně nejvyšší úrovni. Ale něco tady nesedí. V restauraci Horváth sice nabízejí rakouskou kuchyni, nedostanete zde však ani vídeňský řízek, ani tafelspitz.
Místo toho tu mají degustační menu založené na hlavní ingredienci, kterou je celer. Šéfkuchař a spolumajitel podniku Sebastian Frank totiž nevaří pro své hosty, ale pro sebe. „Je to jako pozvání do kina. Přijďte se podívat a ochutnat, co tu děláme. Přizpůsobovat se hostovi ale není naším cílem. Pokud se vám to nelíbí, asi nejste ve správném podniku,“ rozesměje se.
Čtěte dál a dozvíte se:
- Co připravil český šéfkuchař v michelinském podniku?
- Jaký je koncept berlínské restaurace Horváth?
- A proč k sobě do kuchyně zve její šéf hostující kuchaře z Evropy?