Podívejte se někdy na složení svých oblíbených smetanových nanuků a nejspíš budete překvapeni, jak dlouhé a chemické je. Domácí zmrzlina přitom může být stejně lahodná a krémová, ale mnohem zdravější, a ještě superjednoduchá na přípravu.

Naše domácí „Magnum“ je veganské, bezlepkové, bezlaktózové a bez přidaného bílého cukru, pokud nepoužijete čokoládu na polevu. Přitom pekelně dobré! Zdravé neznamená dietní – bez kalorií tato zmrzlina není, ale kalorie to jsou výživné, syté a z kvalitních zdrojů. Tak si dopřejte trochu čokoládového osvěžení!

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Domácí čokoládové nanuky à la Magnum (vegan)

Na 8 malých nanuků potřebujete:

  • 30 g kešu oříšků
  • 200 ml kokosového krému
  • 25 g přírodního kakaa
  • 20 g javorového sirupu
  • 1 lžíci alkoholu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetku soli

Volitelně:

  • 120 g hořké čokolády
  • 1 lžíce kokosového tuku nebo 2 lžíce kokosového krému
  • 1 až 2 hrsti sekaných mandlí
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Kešu namočte na čtyři hodiny do vody, pokud spěcháte, ve vodě je jen asi pět minut povařte, aby změkly.
  2. Ořechy sceďte a vložte do mixéru s polovinou plechovky kokosového krému (nebo pevnou částí kokosového mléka), kakaem, javorovým sirupem či jiným sladidlem, alkoholem (proč dávat alkohol, se dozvíte v sekci Tipy & triky; já dávám dobrý rum, hodí se i kakaový likér, koňak či vodka), vanilkou a solí a rozmixujte na zcela hladkou směs.
  3. V případě potřeby zřeďte dalším kokosovým krémem a domixujte dohladka. Rozdělte do formiček na nanuky a nechte alespoň čtyři hodiny zatuhnout.
  4. Pokud chcete polevu, čokoládu s kokosovým tukem nebo krémem rozpusťte v úzké nádobě a nanuky v ní s pomocí lžíce rychle máčejte. Do čokolády lze vmíchat i sekané mandle, které dodají další křupavý element.
  5. Omáčené nanuky buď rovnou konzumujte, nebo nechte chvíli na mřížce či pečicím papíru v lednici zatuhnout a poté vložte do zipového sáčku, ze kterého odsajte co nejvíce vzduchu. Spotřebujte do týdne, později se začnou na zmrzlině tvořit ledové krystalky.
  6. Zkuste to vydržet a pro perfektně krémovou konzistenci nechte zmrzlinu před podáváním pět až deset minut povolit, opravdu to v požitku udělá velký rozdíl.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Tipy & triky

  • Já používám silikonové formičky na nanuky, ze kterých jde zmrzlina dobře vyndat. Na internetu si k nim pořiďte i velké balení dřívek na nanuky. Stejně dobře ovšem poslouží celoplastové formičky.
  • Čokoládou můžete nanuky také jednoduše pocákat, případně v ní omočit jen jejich polovinu. Lze experimentovat i s druhem polevy, hodí se také dobře rozmíchané ořechové máslo, jiné druhy čokolády nebo kombinace obojího.
  • Místo kešu oříšků dejte do krému padesát gramů arašídového másla. Do čokoládové polevy pak vmíchejte sekané nesolené arašídy a dvě lžíce arašídového másla.
  • Pokud jste nesehnali zdravější přírodní kakao, dejte kvalitní holandské.
  • Chuť kakaa podtrhne i půl lžičky rozpustné kávy, kterou vmícháte do základu.
  • Alkohol se do zmrzliny dává proto, aby neztuhla na led, ale zůstala krémová. Vynechat ho můžete, ale před podáváním nechte nanuky opravdu asi deset minut povolit.
  • Do domácí zmrzliny výborně zužitkujete i přezrálé sladké banány, jednoduše je rozmixujte spolu se základem. Skvěle si rozumějí s již zmíněnými arašídy.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová