Místní tohle místo dlouhá léta znali jako opuštěnou vietnamskou tržnici. Natolik zchátralou, že uvnitř vyrostl strom. Nadšení a podnikatelský um Kryštofa Bartoně, Petra Kouby a Lucie Sládkové ale dokázaly vytvořit z místa zkázy jednu z nejvyhledávanějších kaváren a pražíren v Českých Budějovicích.

Bylo to ale v jiném populárním budějovickém podniku, v kavárně Datel, kde se Lucie Sládková s Petrem Koubou domluvili, že začnou společně podnikat. Rozhodli se k tomu přizvat Kryštofa Bartoně, který v tu dobu pobýval na druhém konci světa.

„Žil jsem v obytňáku na Novém Zélandě, když jsem dostal zprávu, že musím hned přijet, protože zakládáme pražírnu,“ směje se. Od toho okamžiku ale uběhlo několik let a dveře kavárny Kmen se otevřely pro hosty v prosinci roku 2021.

Proč je ale Kmen tak výjimečným místem, tedy kromě toho, že tu připravují skvělou kávu a z interiéru máte dojem, že jste v kavárně i přírodě zároveň? „Náš název reflektuje kávovou komunitu v Českých Budějovicích. Pomáháme si tu navzájem s dalšími podniky, trénoval u nás šampion kávové soutěže Cup Tasters, setkáváme se s dalšími lokálními baristy a majiteli kaváren,“ vysvětluje Kryštof Bartoň.

Kávová komunita funguje v Českých Budějovicích způsobem, že by mohla sloužit za vzor i jiným odvětvím a městům. Jednotlivé kavárny si doporučují zákazníky napříč městem, vzájemně pomáhají, radí, ochutnávají své výběrové kávy. „O zákazníky nebojujeme, nezávidíme si a občas spolu jdeme na pivo,“ tvrdí Kryštof Bartoň.

Srdcem podnikání Kmenu je pražení kávy. Tu odebírají po celém světě od svých spřátelených dodavatelů, jejichž plantáže osobně navštěvují, ať už jde o Panamu, či Rwandu, v plánech je ještě Kolumbie. Pokud se tam tým nevypraví osobně, testují od importérů vzorky.

Nyní dodává Kmen svou kávu do padesáti míst v Česku, a také na Slovensku. Měsíčně upraží až tunu kávy a poptávka po ní stále roste. Proto tým buduje novou pražírnu i školicí centrum nedaleko kavárny, která sídlí na Lannově třídě.

„Naše výhoda jsou také originální obaly kávy. Jsou snadno zapamatovatelné, zákazníci si podle nich často vybaví svou oblíbenou kávu, my jim pak můžeme snadněji doporučit podobnou chuť v kavárně,“ prozrazuje Petr Kouba. Zároveň ale dodává, že motivy včel, broskví a další flóry jsou finančně nákladné.

Vizuály navrhuje místní ilustrátorka a tatérka Petra Bolková a dají se v kavárně pořídit také v limitovaných edicích na plakátech. Na samotném interiéru kavárny pracovalo budějovické architektonické studio My dva, za kterým stojí Iveta a Jakub Pubalovi.

„První návrh, který architektka přinesla a byla tam zelená stěna, jsme odmítli. Říkali jsme si, že tohle teda vůbec. A vidíte výsledek, dnes je to ústřední barva našeho podniku,“ směje se Petr Kouba.

Kromě kavárny se můžete s kávou od Kmene setkat také při nejrůznějších pop-upech, skrz internetový prodej, kde je k dispozici i kávové předplatné, ale také na Holašovických slavnostech. Na místě, kde historie a selská řemesla ožijí na konci července – na návsi jihočeské vesničky zapsané na seznam UNESCO –, bude k ochutnání i výběrová káva z Budějovic.

A jaké má trojice plány do budoucna? „Teď se chceme soustředit na ukotvení kavárny a pražírny. Ale rádi bychom si v budoucnu otevřeli malinký espresso bar, ať už v Budějovicích, nebo někde v okolí. Také bychom chtěli pokračovat v cestách na kávové plantáže a připravujeme limitované edice nejvíce netradičnějších káv, pracovní název je Zlatá edice,“ shodují se spolumajitelé.