Datle medjool jsou přezdívané jako královské datle. Mají velice „masitou“ dužinu a sladkou medovou chuť. Právě díky skvělé měkké textuře se s nimi často setkáte v receptech, kde tvoří tělo sladkých náplní, kuliček a tyčinek – například i těchto se skořicí a kardamomem.

Cukry tvoří rychlou energii pro naše tělo, je to rychlé palivo, které ale také rychle spotřebujeme. Je proto dobré sacharidy obsažené ve sladkých datlích podpořit i pomaleji se uvolňující energií, kterou poskytují například tuky. Tuky obsažené v nepražených ořeších jsou pro naše zdraví prospěšné, jde o tzv. omega 3-mastné kyseliny.

Ořechy navíc obsahují řadu minerálů a obecně podporují naši nervovou soustavu. Kombinace datlí s ořechy krom toho, že nám dodá energii, uspokojí i chutě na sladké. Skořice a jemný dotek kardamomu zaměstnají naše chuťové pohárky natolik, že i po jedné tyčince pocítíte naprostý pocit blaha a uspokojení.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Datlovoořechové tyčinky

Na 10 kousků potřebujete:

  • 10 datlí medjool
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 40 g mandlí
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
  • Špetka soli
  • 30 g kešu ořechů
  • 30 g pistácií
  • ½ lžíce sezamu + na posypání
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Vypeckované datle vložte do mixéru. Přidejte tahini pastu, mandle, skořici, kardamom a sůl. Sekejte najemno. Ingredience půjdou po stlačení rukou snadno spojit v pospolitý tvar.
  2. Do robota přidejte kešu, pistácie a ½ lžíce sezamu. Několika pulzy ořechy přesekejte na menší kusy – ne zcela najemno. Případně můžete kešu i pistácie nasekat nožem a do směsi spolu se sezamem vmíchat.
  3. Před sebe si rozprostřete kus potravinářské fólie a na ní ze směsi utvořte obdélník silný asi 1,5 cm. Přes něj přeložte volné části fólie, abyste tak celý obdélník zabalili. Nyní půjde lépe tvarovat. Snažte se směs rukama umačkávat, aby dobře držela, a můžete ji několikrát přejet válečkem, aby byl povrch hladký.
  4. Po vytvarování posypejte z jedné strany sezamem, překryjte zpět fólií, válečkem povrch přejeďte, abyste sezam do bločku vpravili, a pak nechte vychladit v lednici asi půl hodiny.
  5. Bloček rozbalte a nakrájejte na kousky libovolné velikosti. Skladujte v chladu a temnu.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová