Datle medjool jsou přezdívané jako královské datle. Mají velice „masitou“ dužinu a sladkou medovou chuť. Právě díky skvělé měkké textuře se s nimi často setkáte v receptech, kde tvoří tělo sladkých náplní, kuliček a tyčinek – například i těchto se skořicí a kardamomem.
Cukry tvoří rychlou energii pro naše tělo, je to rychlé palivo, které ale také rychle spotřebujeme. Je proto dobré sacharidy obsažené ve sladkých datlích podpořit i pomaleji se uvolňující energií, kterou poskytují například tuky. Tuky obsažené v nepražených ořeších jsou pro naše zdraví prospěšné, jde o tzv. omega 3-mastné kyseliny.
Ořechy navíc obsahují řadu minerálů a obecně podporují naši nervovou soustavu. Kombinace datlí s ořechy krom toho, že nám dodá energii, uspokojí i chutě na sladké. Skořice a jemný dotek kardamomu zaměstnají naše chuťové pohárky natolik, že i po jedné tyčince pocítíte naprostý pocit blaha a uspokojení.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Datlovoořechové tyčinky
Na 10 kousků potřebujete:
- 10 datlí medjool
- 1 lžíce tahini pasty
- 40 g mandlí
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- Špetka soli
- 30 g kešu ořechů
- 30 g pistácií
- ½ lžíce sezamu + na posypání
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- Vypeckované datle vložte do mixéru. Přidejte tahini pastu, mandle, skořici, kardamom a sůl. Sekejte najemno. Ingredience půjdou po stlačení rukou snadno spojit v pospolitý tvar.
- Do robota přidejte kešu, pistácie a ½ lžíce sezamu. Několika pulzy ořechy přesekejte na menší kusy – ne zcela najemno. Případně můžete kešu i pistácie nasekat nožem a do směsi spolu se sezamem vmíchat.
- Před sebe si rozprostřete kus potravinářské fólie a na ní ze směsi utvořte obdélník silný asi 1,5 cm. Přes něj přeložte volné části fólie, abyste tak celý obdélník zabalili. Nyní půjde lépe tvarovat. Snažte se směs rukama umačkávat, aby dobře držela, a můžete ji několikrát přejet válečkem, aby byl povrch hladký.
- Po vytvarování posypejte z jedné strany sezamem, překryjte zpět fólií, válečkem povrch přejeďte, abyste sezam do bločku vpravili, a pak nechte vychladit v lednici asi půl hodiny.
- Bloček rozbalte a nakrájejte na kousky libovolné velikosti. Skladujte v chladu a temnu.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová