Slaná jídla se sladkým elementem buď milujete, nebo nenávidíte. Já se řadím do té první skupiny, tudíž jsem podlehla i tomuto receptu, kterým vás hodlám přesvědčit, že broskve rozhodně nepatří jen do dezertu. V kombinaci se štiplavou cibulí, výrazným prosciuttem a parmazánem tvoří dokonalé osvěžující jídlo ideální do parních letních dnů.

Jestli vás láká ochutnat další neotřelé salátové kombinace, dejte šanci salátu s jahodami a fetou, mexickému kukuřičnému salátu či grilovanému salátu s čekankou.

Foto Markéta Marešová

Salát s grilovanými broskvemi, mozzarellou a prosciuttem

Na cca 4 porce potřebujete:

  • 4 broskve
  • 1 červená cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce vinného octa
  • Sůl & pepř
  • 100 g rukoly
  • 150 g mozzarelly
  • 60 g parmazánu
  • 6 plátků prosciutta crudo
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Předehřejte venkovní či kontaktní gril nebo grilovací pánev. Broskve rozpulte, vypeckujte a potřete asi lžící olivového oleje, následně je na rozpáleném grilu ogrilujte z obou stran, dokud nebudou měkké a lehce opečené. Mezitím si připravte cibuli. Tu nakrájejte na tenká půlkolečka a nasypte do misky. Přidejte ocet, zbylé 3 lžíce oleje, sůl a pepř a nechte pár minut louhovat.
  2. Na salátovou mísu rozprostřete rukolu a mozzarellu natrhanou na libovolně velké kusy. Parmazán nastrouhejte na hobliny, prosciutto můžete natrhat či nechat vcelku. Obojí přidejte k salátu.
  3. Ogrilované měkké broskve nakrájejte na plátky či nechte vcelku a nasypte je také do salátu. Nakonec přidejte cibuli i se zálivkou a vše promíchejte.
Foto Markéta Marešová