Pokud zrovna nepatříte mezi milovníky vánočky, máme pro vás skvělou alternativu. Představte si skořicové šneky ovoněné kardamomem, navíc s pekanovými ořechy a brusinkami. Tak přesně to je tento vánoční kynutý věnec. Ale pozor! Nemusí být jen na jídlo, skvěle poslouží také jaké ozdoba, stačí na něj uvázat stuhu a pověsit ho nebo s ním ozdobit sváteční stůl.
Kynutý vánoční věnec s kardamomem, pekany a brusinkami
Na jeden věnec potřebujete:
- 25 g čerstvého droždí
- 420 g hladké mouky
- 250 g mléka
- Špetku soli
- 110 g změklého másla
- 80 g krupicového cukru
- lžičku kardamomu
- půl lžičky mleté vanilky
- špetku soli
Na náplň:
- 100 g změklého másla
- 50 g třtinového cukru
- 70 g pekanových ořechů
- 70 g sušených brusinek
- půl lžičky kardamomu
- lžíci mleté skořice
Na závěr:
Postup
- Droždí rozdrobte a smíchejte se lžící cukru a mouky. Přilijte cca polovinu vlažného mléka. Promíchejte do husté kaše, poté zakryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít, trvá to cca 5 až 10 minut. Ve velké míse či míse od robota smíchejte nabublaný kvásek se zbytkem mléka, cukru a mouky. Přidejte sůl, kardamom a vanilku, nahrubo promíchejte a nechte odstát 10 minut.
- Začněte těsto na nejnižší otáčky hníst a postupně přidejte na kostky pokrájené změklé máslo. Hněťte dalších 10 minut v robotu ručním šlehačem, pokud hnětete těsto ručně, potrvá to cca 15 minut. Výsledné těsto by mělo být vláčné, hladké, pružné a lesklé.
- Přesuňte ho do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 60 až 90 minut kynout. Mezitím si připravte náplň. Změklé máslo smíchejte s třtinovým cukrem, skořicí a kardamomem a vytvořte hustou pastu. Pekanové ořechy spolu s brusinkami rozmixujte na malé kousky.
- Vykynuté těsto párkrát prohněťte. Na lehce pomoučněném povrchu ho vyválejte na tenký obdélník o rozměru cca 30×60 cm, těsto by nemělo být silné a plné bublin. Nyní ho celý pomažte máslovou náplní, okraje nechte 1 cm volné. Rovnoměrně posypte směsí pekanových ořechů a brusinek a lehce je dlaní zatlačte do másla.
- Nyní těsto pevně zatočte kratší stranou do rolády o délce cca 60 cm a „šev“ těsta přitlačte k roládě, aby se neotevírala. Uprostřed ji podélně rozřízněte na půl a zapleťte do jednoduchého copu, poté cop zatočte do věnce a jeho konce spojte dohromady.
- Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších cca 30 minut nakynout. Předehřejte troubu na 200 °C a nakynutý věnec potřete lehce prošlehaným vajíčkem. Pokud chcete mít jistotu, že si věnec v troubě zachová svůj tvar, pečte ho ve formě o průměru okolo 26 cm.
- Vložte do rozpálené trouby na cca cca 30 minut či dokud není kompletně propečený a na povrchu zlatavý, pokud by se vršek připaloval, zakryjte ho alobalem.