Pokud zrovna nepatříte mezi milovníky vánočky, máme pro vás skvělou alternativu. Představte si skořicové šneky ovoněné kardamomem, navíc s pekanovými ořechy a brusinkami. Tak přesně to je tento vánoční kynutý věnec. Ale pozor! Nemusí být jen na jídlo, skvěle poslouží také jaké ozdoba, stačí na něj uvázat stuhu a pověsit ho nebo s ním ozdobit sváteční stůl.

Kynutý vánoční věnec s kardamomem, pekany a brusinkami

Na jeden věnec potřebujete:

  • 25 g čerstvého droždí
  • 420 g hladké mouky
  • 250 g mléka
  • Špetku soli
  • 110 g změklého másla
  • 80 g krupicového cukru
  • lžičku kardamomu
  • půl lžičky mleté vanilky
  • špetku soli

Na náplň:

  • 100 g změklého másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 70 g pekanových ořechů
  • 70 g sušených brusinek
  • půl lžičky kardamomu
  • lžíci mleté skořice

Na závěr:

  • vajíčko na potření

Postup

  1. Droždí rozdrobte a smíchejte se lžící cukru a mouky. Přilijte cca polovinu vlažného mléka. Promíchejte do husté kaše, poté zakryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít, trvá to cca 5 až 10 minut. Ve velké míse či míse od robota smíchejte nabublaný kvásek se zbytkem mléka, cukru a mouky. Přidejte sůl, kardamom a vanilku, nahrubo promíchejte a nechte odstát 10 minut.
  2. Začněte těsto na nejnižší otáčky hníst a postupně přidejte na kostky pokrájené změklé máslo. Hněťte dalších 10 minut v robotu ručním šlehačem, pokud hnětete těsto ručně, potrvá to cca 15 minut. Výsledné těsto by mělo být vláčné, hladké, pružné a lesklé.
  3. Přesuňte ho do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 60 až 90 minut kynout. Mezitím si připravte náplň. Změklé máslo smíchejte s třtinovým cukrem, skořicí a kardamomem a vytvořte hustou pastu. Pekanové ořechy spolu s brusinkami rozmixujte na malé kousky.
  4. Vykynuté těsto párkrát prohněťte. Na lehce pomoučněném povrchu ho vyválejte na tenký obdélník o rozměru cca 30×60 cm, těsto by nemělo být silné a plné bublin. Nyní ho celý pomažte máslovou náplní, okraje nechte 1 cm volné. Rovnoměrně posypte směsí pekanových ořechů a brusinek a lehce je dlaní zatlačte do másla.
  5. Nyní těsto pevně zatočte kratší stranou do rolády o délce cca 60 cm a „šev“ těsta přitlačte k roládě, aby se neotevírala. Uprostřed ji podélně rozřízněte na půl a zapleťte do jednoduchého copu, poté cop zatočte do věnce a jeho konce spojte dohromady.
  6. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších cca 30 minut nakynout. Předehřejte troubu na 200 °C a nakynutý věnec potřete lehce prošlehaným vajíčkem. Pokud chcete mít jistotu, že si věnec v troubě zachová svůj tvar, pečte ho ve formě o průměru okolo 26 cm.
  7. Vložte do rozpálené trouby na cca cca 30 minut či dokud není kompletně propečený a na povrchu zlatavý, pokud by se vršek připaloval, zakryjte ho alobalem.