Jestli se vám někdy stalo, že jste v létě vyndali z mrazáku přebytky vánočního cukroví, pravděpodobně vzpomínáte na to, jak skvěle chutnalo. Na linecké totiž není nikdy špatný čas. Obzvlášť teď se bude k ledové kávě nebo čaji výborně hodit jeho mátová obměna s jahodovým džemem. Ideálně tím vlastnoručně připraveným. A víte, co je ještě na „letním“ lineckém skvělé? Nikdo vám nebude zakazovat ho jíst, aby vydrželo do Vánoc.
Mátové linecké cukroví s jahodovým džemem
Na 2 plechy potřebujete:
- 70 g moučkového cukru
- 13 až 14 lístků máty (dle velikosti)
- 210 g hladké mouky
- Na špičku nože kypřicího prášku do pečiva
- 140 g másla
- 2 žloutky
Dále potřebujete:
- Jahodový nebo malinový džem
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Moučkový cukr a lístky máty v robotu rozmixujte na prach. Smíchejte s moukou a kypřicím práškem. Přidejte na kostičky pokrájené máslo a nožem zapracujte do moučné směsi. Ideální je příprava v robotu, který směs příliš nezahřívá. Pak přidejte žloutky a zpracujte těsto. Zabalte těsto do fólie a nechte v lednici minimálně 2 hodiny odpočívat.
- Z těsta vyválejte na pomoučené pracovní ploše plát silný 2 mm. Vykrajujte libovolné tvary, které k sobě budete moct přilepovat. Vrchní díl by měl mít ideálně ještě vykrojený otvor.
- Tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte jen několik málo minut (cca 6 minut) při 180 °C. Dávejte pozor, aby se linecké nespálilo.
- Vychladlé linecké pečivo spojte džemem (horní sušenky před spojováním pocukrujte) a nechte zaschnout do druhého dne.
- Skladujte uzavřené v krabičce, kde je nejlepší je nechat ještě pár dnů odležet. Vydrží vám dobré asi 2 měsíce.