Jestli se vám někdy stalo, že jste v létě vyndali z mrazáku přebytky vánočního cukroví, pravděpodobně vzpomínáte na to, jak skvěle chutnalo. Na linecké totiž není nikdy špatný čas. Obzvlášť teď se bude k ledové kávě nebo čaji výborně hodit jeho mátová obměna s jahodovým džemem. Ideálně tím vlastnoručně připraveným. A víte, co je ještě na „letním“ lineckém skvělé? Nikdo vám nebude zakazovat ho jíst, aby vydrželo do Vánoc.

Mátové linecké cukroví s jahodovým džemem

Na 2 plechy potřebujete:

  • 70 g moučkového cukru
  • 13 až 14 lístků máty (dle velikosti)
  • 210 g hladké mouky
  • Na špičku nože kypřicího prášku do pečiva
  • 140 g másla
  • 2 žloutky

Dále potřebujete:

  • Jahodový nebo malinový džem
  • Moučkový cukr na posypání
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Moučkový cukr a lístky máty v robotu rozmixujte na prach. Smíchejte s moukou a kypřicím práškem. Přidejte na kostičky pokrájené máslo a nožem zapracujte do moučné směsi. Ideální je příprava v robotu, který směs příliš nezahřívá. Pak přidejte žloutky a zpracujte těsto. Zabalte těsto do fólie a nechte v lednici minimálně 2 hodiny odpočívat.
  2. Z těsta vyválejte na pomoučené pracovní ploše plát silný 2 mm. Vykrajujte libovolné tvary, které k sobě budete moct přilepovat. Vrchní díl by měl mít ideálně ještě vykrojený otvor.
  3. Tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte jen několik málo minut (cca 6 minut) při 180 °C. Dávejte pozor, aby se linecké nespálilo.
  4. Vychladlé linecké pečivo spojte džemem (horní sušenky před spojováním pocukrujte) a nechte zaschnout do druhého dne.
  5. Skladujte uzavřené v krabičce, kde je nejlepší je nechat ještě pár dnů odležet. Vydrží vám dobré asi 2 měsíce.
Foto Martina Baťhová