Máme pro vás dobrou radu – nechte předvánoční shon plavat. Zastavte se a zajděte se uklidnit a pobavit s přáteli k dobrému drinku, který vám chutí a vůní navodí pocit Vánoc mnohem lépe než ruce plné nákupních tašek.
Čtěte také: Zahřejte se drinkem. Pět pražských barů, kde můžete zapít zimní blues
Dlouhé k jídlu i krátké na chuť, horké i osvěžující, voňavé, zábavné, ostré, lehké i kalorické… Tady je 10 tipů na vánoční koktejly z těch nejlepších brněnských barů. Cheers!
Turbofizz
Základ tohoto koktejlu tvoří koňak, perníková limonáda, jablečný mošt a skořice. Dostanete ho na ledových kostkách, takže se z něj neopijete. Ochutnat ho můžete do ledna.
Kde: Bar, který neexistuje
Becher Bulletproof
Teplý denní koktejl můžete nenápadně vydávat třeba za cappuccino. Ale obsah tohohle hrníčku má o něco větší říz. Pod našlehanou pěnou se skrývá Becherovka infuzovaná máslem s kakaovomedovou vodou a kávou. Tohle pití je stvořené pro milovníky dobrého kafe a ideální pro případ, že se chcete hned po ránu naladit na vánoční aktivity.
Kde: 4 pokoje
Záhadný koktejl Bumble-bee High kick
Studený, sladkokyselý drink vás osloví svou výrazností a ostrostí i vyváženou medovojablečnou chutí. Jeho základ stojí na ginu, calvadosu a kapce absintu. A všechno jen podtrhne variace vánočního koření.
Kde: Super Panda Circus
Egňák, který neexistuje
Koktejl s bourbonem, karamelovým likérem, smetanou a ovocnými likéry Chambord a Crème de cassis ozvláštní ještě pár zrnek soli. Kalorickou bombu namíchala žena. Rozhodně však není jen pro ženy, ale pro každého, kdo občas rád zahřeší.
Kde: Whisky bar, který neexistuje
Jablečný závin
Koktejl z mandlovice, Becherovky, moštu a sirupu z vlašských ořechů skvěle kombinuje hořkosladkou chuť s chutí směsi bylinek. Chutnat vám bude k obědu i večer a potěší i všechny milovníky lokálních surovin – je totiž sestavený pouze z českých a sezonních ingrediencí.
Kde: Atelier Coctail Bar & Bistro
Rudolf
Horký nápoj na bázi koňaku, Lilletu, citronu, medu a likéru z koření. Tento long drink vznikl na počest čtyřicátého výročí úmrtí Rudolfa Slavíka, československého barmana, který působil v pařížském hotelu George V., jehož oblíbeným destilátem byl právě koňak značky Rémy Martin, na kterém je koktejl postaven.
Kde: Rotor Bar
El Presidente
Silnější, těžší a rumový koktejl je lehce nasládlý po vermutu a infuzovaný hřebíčkem, což mu dodává ten pravý vánoční nádech. Podává se bez ledu a může být ideálním večerním „sipping“ drinkem nebo digestivem po těžším jídle.
Kde: Botanic Bar & Bistro
Hot Mule
Horká alternativa ke klasickému Moscow Mule se skládá z vodky, limety, limetového sirupu a zázvorového piva. Je vhodný pro každého, kdo se chce rychle zahřát po dlouhých toulkách městem. Díky zázvoru vám může pomoci i s mírným nachlazením.
Kde: Malej Velkej Bar
Bombardino
Pravá zimní klasika, tentokrát v podání vyhlášené italské restaurace Castellana trattoria, je vyráběná ze speciálního likéru Bomb, který je dělaný podle tradičního receptu na vaječný likér s přidáním grapy. Krátký, hutný a chuťově výrazný drink ve variantě z espressa, likéru Bomb a šlehačky, který zde připravují jako zimní variantu kávy, nesmíte při vánočních toulkách Brnem vynechat.
Kde: Castellana trattoria
Venku do ruky
Pokud chcete za každou cenu zůstat venku a líbil by se vám koktejl do ruky, nejoblíbenější je na brněnských vánočních trzích horký Levandulový Švihák z růžového vína macerovaného levandulovým květem s borůvkami.
Chybu ale neuděláte ani se zázvorovým Turbokaprem z rumu, moštu a zázvorové limonády či Slovenskou Strelou z moštu, koření a silného Tatratea. Jsou prověřené a nezklamou.
Kde: na trzích