„Sun is shining, the weather is sweet,“ zpívá v jednom ze svých hitů Bob Marley. A minimálně teď má pravdu! Aktuální počasí vybízí k jedinému: jít okusit plody života na jednu z pražských gastronomických zahrádek. Jenže pozor. Venkovní posezení nabízí leckdo – a vy nechcete k leckomu, vy chcete spojit hezké počasí se zážitkem.
Přesně proto se s vámi dělíme o tři naprosté, leč nenápadné pražské srdcovky, o kterých budete nadšeně psát domů a kam se budete s úsměvem vždy rádi vracet.
Casa De Carli
Pasta, risotto? Maso, ryby? Někdy je život tak nesnesitelně snadný, že se ani nemusíte dívat na menu a vystačíte si s těmito jednoduchými otázkami. Výhodou je, že ať už se rozhodnete pro cokoli, nemůžete udělat chybu.
Šéfkuchař Matteo De Carli vám ve Vězeňské ulici na Starém Městě naservíruje nekompromisně nejlepší italskou kuchyni v Praze, zatímco se u něj budou zastavovat na slovíčko přátelé a stálí klienti a melodickou italštinou si cosi vyprávět. Tutto bene.
Co si dát: Cacio e pepe s wagyu tatarákem
Co pít: Cokoli od Produttori del Barbaresco
Zdenek’s Oyster Bar
Stálice pražské gastroscény a první věc, která se zobrazí před očima, když se tu řekne „seafood“. Zatímco vevnitř působí interiér místy až intimně, jako byste nechtěli být viděni, zahrádka venku vyloženě svítí. Tu a tam se navíc rozezní zvon z protějšího kostela svatého Jakuba, který se zároveň stará o to, že slunce zde bude vždy pálit tak akorát.
Jen pozor – se šampaňským tu čas utíká rychleji než jinde, a tak se může stát, že najednou budou tři ráno a vy se na zahrádce sami sebe zeptáte: „Jak se to stalo?!“
Co si dát: Seafood plato a dvojitou dávku bagetek, protože ta šťáva je z jiné planety
Co pít: Růžové šampaňské Ruinart, jak počasí káže!
Atelier Red & Wine
Asi nejméně nápadný tip, který vás ale o to více potěší. Restauratér Lubo Mikuš podává špičkovou kuchyni, která si na nic nehraje, a často se sám věnuje svým hostům. Taky miluje víno, což ostatně brzy po usazení poznáte. Atelier je ukrytý v malé slepé uličce Rošických pod Kinskou zahradou na Malé Straně a podobně kouzelná je i jeho terasa v tamním vnitrobloku.
Co jíst: Grilované sardinky s artyčokovým pyré (pokud tedy zrovna není humří víkend)
Co pít: Cokoli vám Lubo poradí
Disclaimer: Tyto tipy sdílejte jen s dobrými lidmi 🙂