Při vstupu do londýnského baru Artesian na vás první dojem udělá honosný interiér od věhlasného irského architekta Davida Collinse. Pak se vás rychle ujme příjemná a nanejvýš profesionální hosteska a poté už přijde to hlavní – vynikající a hlavně zábavné drinky. Ty je nejen potěšení pít, ale taky sledovat jejich přípravu, která hodně připomíná alchymii. Nic z toho by vás nemělo nepřekvapit – právě jste se ocitli v nejlepším baru na světě.
Co vás přeci jen možná trochu překvapí, je několik Čechů a Slováků za barem i kolem něj. I šéf tohohle podniku je Čech. Alex Kratěna je sice původem Brňák, ale díky práci barmana už procestoval skoro celý svět. Od roku 2006 má své hlavní působiště v centru Londýna, kde v pětihvězdičkovém hotelu Langham otevřel a řídí bar Artesian.
„Od začátku jsem měl jasnou vizi, že by to měl být trochu netradiční bar, protože podle mě jsou tradiční hotelové bary s jazzem a arogantním personálem poslední místo, kde by chtěl člověk pít,“ říká Kratěna. „Tak jsme všechno nudné osekali a nechali to, co dělá bar barem. To jsou hlavně skvělé drinky, pozornost vůči detailům, hravost a péče o hosty.“ Tahle filozofie vloni jeho baru už potřetí v řadě vynesla prestižní titul nejlepšího světového baru v žebříčku magazínu Drinks International. Další ceny Artesian naposledy vloni posbíral na mezinárodním festivalu Tales of the Cocktail Spirited Awards, a to za nejlepší mezinárodní bar, nejlepší hotelový bar a nejlepší barový tým. Kratěna sám mimo jiné v roce 2012 získal titul nejlepšího barmana roku.
Na tom, aby si Artesian skvělou pověst a úroveň udržel, tady intenzivně pracují. „Naše menu se mění každý rok. Na podzim si vždy určíme téma a pak strávíme několik měsíců designováním úplně všeho od ingrediencí, vůní až po speciální servisy,“ říká Kratěna. „Současné téma se jmenuje Unfolding & Exploring, v červenci představíme nové, nazvané Surrealism.“
Jednotlivé koktejly v nabídce mají často tajemné názvy, a i když si z lístku přečtete jejich složení, nikdy předem nevíte, co před vámi na stole přistane. Takhle jsme v rámci „objevování“ ochutnali drink Will of the Woods, který se podává v dřevěné mističce s větvičkou borovice, na které sedí pár lesních houbiček.
Kratěnův osobní příběh zní jako klasická story o úspěchu. V osmnácti letech odešel z domova do Ameriky na zkušenou, a protože skoro neuměl anglicky, začínal u mytí nádobí a jezdil s dodávkou. Za bar se dostal až po čase a původně chtěl tuhle profesi dělat proto, aby si snadno vydělal na cestování. „S barmanstvím jsem ale brzy objevil úplně nový vesmír, o kterém se mi ani nesnilo, a stala se z něj moje životní vášeň,“ říká. Postupně získával zkušenosti i mimo USA, z New Yorku se na čas přesunul do Španělska, působil i v Japonsku. Pak se sice na chvíli vrátil do Brna, ale dlouho tu nevydržel a v roce 2006 odjel do Londýna. A pak přišel Artesian… Dnes je Kratěna jedním z nejuznávanějších světových barmanů, svůj čas dělí mezi Artesian a cestování po světě, kde se účastní barmanských soutěží, přehlídek a školení.
Pro ty, kteří se do Londýna v dohledné době nechystají, jsme získali od Alexe Kratěny tip na drink, který si můžete sami připravit doma. Tady je:
Tip na drink doma: Čtenářům časopisu Forbes doporučuji drink Optimist, je to jednoduchý drink od mého kolegy Romana Foltána, kterým můžete oslnit přátele doma na party nebo před večeří.
Příprava: 50 ml lehkého kubánského rumu, 30 ml suchého sherry, 15 ml limetové šťávy, 20 ml cukrového sirupu a zástřik Peychaud’s bitters. Všechny ingredience vyshakujte v shakeru, nalijte do skleničky na šampaňské a zastříkněte kůrou z růžového grepu.
O dalších zajímavých barech jsme psali tady:
10 nejlepších barů celého světa
Londýnský bar uprostřed Prahy, kde slavný režisér myje nádobí