Fíková sezona bohužel netrvá věčně, proto si nenechte ujít voňavé pečené fíky s medem. Ty sice chutnají báječně i jen v jednoduché kombinaci s hustým jogurtem, nicméně na pistáciové roládě se stanou dokonalou parádou se vším všudy.

Pečené fíky, pistácie, pomeranč je kombinace, které snadno propadnete. Nadýchaná a lahodná roláda je základna jako stvořená pro převedení této osobité trojkombinace na neodolatelný dezert. Místo pistácií můžete použít i mandle nebo pekanové ořechy. Při výběru pomerančové marmelády doporučuji zaměřit se na druhy s kousky pomerančové kůry. Dodá příjemně kořenitou chuť, která tak rozvine aroma pečených fíků.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Pistáciová roláda s pečenými fíky v medu

Na 1 velkou roládu potřebujete:

  • 50 g hladké mouky
  • 30 g najemno umletých pistácií nebo pistáciové mouky
  • 4 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 lžíce oleje

Náplň:

  • 180 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • Pomerančová marmeláda

Pečené fíky:

  • 7 až 8 fíků
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • 1 lžíce vody
  • Špetka skořice

Na ozdobení:

  • Limetka
  • Nahrubo nasekané pistácie
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Mouku prosejte do misky a smíchejte s najemno umletými nebo nasekanými pistáciemi. Vejce s cukrem šlehejte do husté nadýchané pěny. Do pěny vmíchejte lžíci oleje. Přisypte mouku s pistáciemi a zlehka vmíchejte.
  2. Těsto rozlijte na plech vyložený pečicím papírem. Urovnejte ho do rovnoměrně silného obdélníku o velikosti cca 30 x 38 cm. Pečte při 180 °C 9 až 10 minut dozlatova.
  3. Po vyndání z trouby nechte na plechu minutu až dvě odpočívat. Poté přendejte na čistou utěrku, srolujte a nechte vychladnout.
  4. Vychladlou roládu rozbalte a opatrně z těsta stáhněte pečicí papír. Potřete těsto pomerančovou marmeládou.
  5. Mascarpone, smetanu a moučkový cukr vyšlehejte společně do tuha. Tři lžíce krému nechte na ozdobení, zbytkem potřete korpus na roládu, přičemž stranu dál od vás, která bude vespod, potřete jen velice tenkou vrstvou, aby krém nevytékal ven.
  6. Roládu srolujte. Vršek ozdobte krémem – můžete na to použít cukrářskou špachtli nebo řezanou cukrářskou špičku. Dejte zatuhnout do lednice.
  7. Fíky překrojte na čtvrtiny a přendejte do pekáčku.
  8. V misce promíchejte med, citronovou šťávu a trochu vody. Sirupem zalijte fíky a opatrně promíchejte. Obraťte fíky v míse řeznými stranami vzhůru (slupkou dolů) a lehce poprašte skořicí. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 minut.
  9. Po upečení fíky vyndejte na talířek, aby zchladly. Sirup přelijte do pánve a na středním stupni redukujte asi 7 minut, aby sirup ještě zhoustl. Dávejte pozor, aby neztuhl úplně – po vychladnutí má konzistenci džemu. Pokud by sirup ztuhl, na pánvi ho na mírném stupni promíchávejte s trochou vody a medu nebo javorového sirupu do požadované konzistence.
  10. Těsně před podáváním ozdobte fíky krémem potřenou část rolády. Polijte sirupem, ozdobte polovičními plátky limetky a posypejte pistáciemi.
  11. Uchovávejte v lednici.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová