Škvarkové placky nebo pagáče? Copak je v tom rozdíl? Ano, je – tradiční slovenské pagáče jsou z překládaného těsta, jejichž základ tvoří dvě vrstvy. Škvarkové placky nejsou tak pracné, ale možná právě proto je budete milovat ještě víc.

K přípravě škvarkových placek vám postačí jediné těsto, zato těsto, které bude po upečení nadýchané, kypré, křehké, delikátní a jemně pikantní – těsto, po kterém zapomenou staromilci na placky od babiček a budou se prát o poslední z nich.

Sezonou škvarků je od dávných dob zima, kdy bylo přirozeně z důvodu chladu přáno zabijačkám. Škvarky jsou chutnou ozdobou chleba se sádlem, základem pro škvarkovou pomazánku nebo právě těchto kynutých škvarkových placek, které mají své místo nejen při masopustním veselí, ale i jiných oslavách či setkáních.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Škvarkové placky

Na 2 plechy potřebujete:

  • 200 ml mléka
  • 1 plná lžička cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g másla
  • 50 g sádla
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • ⅓ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 300 g škvarků
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup:

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, ne horké. V mléce rozmíchejte cukr, přidejte rozdrobené droždí, promíchejte a nechte 15 až 20 minut stát, aby vzešel kvásek.
  2. Máslo a sádlo rozpusťte.
  3. Obě mouky v míse promíchejte se solí a pepřem.
  4. Škvarky nasekejte najemno. Doporučuji použít robota a pomalu sekat, aby nevznikla „pomazánka“, ale hrubější směs. Nasekané škvarky rukama zapracujte do mouky.
  5. Do mísy s moukou a škvarky přidejte vzešlý kvásek, zchladlý tuk a žloutky. Zpracujte těsto – doporučuji zadělávat asi 7 minut (pomaleji, aby se neuvolňovalo příliš tuku ze škvarků).
  6. Mísu s těstem překryjte fólií a nechte hodinu kynout.
  7. Po hodině přendejte těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a krátce propracujte. Těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm. Pomocí skleničky vykrajujte jednotlivé placky a ty přendávejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto zbylé po vykrájení propracujte, znovu vyválejte a vykrajujte další placky.
  8. Placky nechte na plechu kynout 10 až 15 minut. Poté pojezděte křížem krážem rádýlkem, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte asi 22 minut dozlatova.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová