Škvarkové placky nebo pagáče? Copak je v tom rozdíl? Ano, je – tradiční slovenské pagáče jsou z překládaného těsta, jejichž základ tvoří dvě vrstvy. Škvarkové placky nejsou tak pracné, ale možná právě proto je budete milovat ještě víc.
K přípravě škvarkových placek vám postačí jediné těsto, zato těsto, které bude po upečení nadýchané, kypré, křehké, delikátní a jemně pikantní – těsto, po kterém zapomenou staromilci na placky od babiček a budou se prát o poslední z nich.
Sezonou škvarků je od dávných dob zima, kdy bylo přirozeně z důvodu chladu přáno zabijačkám. Škvarky jsou chutnou ozdobou chleba se sádlem, základem pro škvarkovou pomazánku nebo právě těchto kynutých škvarkových placek, které mají své místo nejen při masopustním veselí, ale i jiných oslavách či setkáních.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Škvarkové placky
Na 2 plechy potřebujete:
- 200 ml mléka
- 1 plná lžička cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 50 g másla
- 50 g sádla
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1,5 lžičky soli
- ⅓ lžičky čerstvě mletého pepře
- 300 g škvarků
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup:
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, ne horké. V mléce rozmíchejte cukr, přidejte rozdrobené droždí, promíchejte a nechte 15 až 20 minut stát, aby vzešel kvásek.
- Máslo a sádlo rozpusťte.
- Obě mouky v míse promíchejte se solí a pepřem.
- Škvarky nasekejte najemno. Doporučuji použít robota a pomalu sekat, aby nevznikla „pomazánka“, ale hrubější směs. Nasekané škvarky rukama zapracujte do mouky.
- Do mísy s moukou a škvarky přidejte vzešlý kvásek, zchladlý tuk a žloutky. Zpracujte těsto – doporučuji zadělávat asi 7 minut (pomaleji, aby se neuvolňovalo příliš tuku ze škvarků).
- Mísu s těstem překryjte fólií a nechte hodinu kynout.
- Po hodině přendejte těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a krátce propracujte. Těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm. Pomocí skleničky vykrajujte jednotlivé placky a ty přendávejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto zbylé po vykrájení propracujte, znovu vyválejte a vykrajujte další placky.
- Placky nechte na plechu kynout 10 až 15 minut. Poté pojezděte křížem krážem rádýlkem, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte asi 22 minut dozlatova.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová