Peanut butter & jelly? Zapomeňte. Arašídové máslo si mnohem lépe rozumí s kuřetem, kokosovým mlékem a limetkou. Sladké nechte na ráno, toto je jídlo dne.
Arašídové máslo není dobré jen na sladké dobroty – v krémové omáčce s kokosovým mlékem dostává úplně jiný rozměr. Přidejte šťavnaté kuře, voňavé bylinky a rýži a máte jídlo, které budete vařit pořád dokola.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Kuřecí prsa s arašídovou omáčkou s kokosovým mlékem a paprikou
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g kuřecích prsou
- 1 lžíci škrobu
- 1 lžíci arašídového oleje
- 1 lžíci ghí
- 2 menší červené papriky
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 palec zázvoru
- 1 stonek citronové trávy
- 1 chilli papričku
- 300 g kuřecího vývaru
- 400 g kokosového mléka v plechovce
- 120 g jemného arašídového másla
- 2 lžíce sójové omáčky
- šťávu z poloviny limetky
- 2 lžíce rybí omáčky
- sůl
K podávání:
- arašídy
- rýži
- koriandr
- jarní cibulku
- chilli vločky
- limetku
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Postup
- Kuře pokrájejte na kostky o rozměru cca 2 cm, osolte je a rovnoměrně obalte ve škrobu. Rozpalte velký hrnec, do horkého přidejte olej a ghí, a jakmile je tuk horký, vsypte maso. Restujte ho několik minut dozlatova ze všech stran, aby bylo opečené.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a papriky na tenké proužky. Jakmile jsou prsa opečená (nemusejí být kompletně propečená, ještě se budou vařit v omáčce), odeberte je z hrnce na talíř. Pokud je potřeba, přidejte do hrnce další lžíci oleje, a přisypte papriku společně s cibulí. Za občasného promíchání opékejte deset minut, aby zelenina změkla.
- Během opékání nakrájejte česnek na plátky a zázvor s papričkou na drobné kousky. Citronovou trávu roztlučte tupou stranou nože, aby se uvolnilo aroma, a nakrájejte ji taktéž najemno. Přidejte je k opečené zelenině a dále restujte za občasného míchání dvě minuty.
- Hrnec deglazujte vývarem, aby se uvolnily výpečky, přilijte kokosové mléko a arašídové máslo, osolte, vše společně promíchejte a přiveďte k varu. Opečená kuřecí prsa vraťte zpátky do hrnce a nechte silně probublávat 15 minut, dokud není maso kompletně hotové a omáčka nezhoustne do sametově husté konzistence. Nakonec ji dochuťte sójovou i rybí omáčku a limetkovou šťávou, případně dosolte.
- Arašídy pokrájejte nahrubo a nasucho je opečte na rozpálené pánvi. Hotovou omáčku podávejte s uvařenou rýží, pokrájenou jarní cibulkou, lístky koriandru, opraženými arašídy, chilli vločkami a limetkou.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová