Bramborové škubánky jsou totální srdcovka, a navíc snad nejjednodušší jídlo z brambor. Mouku v hrnci jen necháte propařit, dobře rozmícháte a pak už stačí lžící vykrajovat noky nadýchané jako obláček. Co nesníte nasladko, opečete druhý den na sádle jako přílohu naslano.

Do škubánků se na rozdíl od šišek nebo knedlíků dává podstatně méně mouky, a už je nemusíte dále vařit, takže jsou i o dost jednodušší na přípravu. Svůj název získaly nejspíš od slova „škubat“, respektive „krájet“ od zbytku těsta. Skvělé jsou jak klasicky s mákem či strouhankou nasladko, tak s brynzou a pažitkou či koprem a opečenou slaninou naslano. Další nápady najdete na závěr receptu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Bramborové škubánky s mákem

Na 4 menší porce potřebujete:

  • 1 až 1,2 kg brambor (varný typ C)
  • 200 g hrubé mouky
  • Sůl
  • 100 g másla nebo sádla

Na sladké škubánky:

  • Mletý mák
  • Moučkový cukr
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v dost osolené vodě v širokém kastrolu zcela doměkka. Slijte téměř všechnu vodu tak, aby zůstala jen po dně, a část vody ještě zachyťte stranou pro případné zředění.
  2. Horké brambory co nejrychleji rozšťouchejte, obrácenou vařečkou v nich vytvořte důlky, zasypejte moukou, zlehka pokropte ještě trochou horké scezené vody a přiklopte. Mouku nechte 20 minut propařit, nejlépe v teple (například v lehce vyhřáté troubě nebo na zcela nejnižším stupni indukce).
  3. Směs potom vymíchejte dohladka, případně ještě trochu osolte a lžícemi namočenými v rozpuštěném másle či sádle tvarujte nočky – škubánky.
  4. Škubánky buď skládejte rovnou na talíř a jezte takto, nebo na rozpálenou pánev s trochou tuku, kde je lžící zploštěte na placičky, které poté z obou stran dozlatova opékejte. Takto můžete zpracovat směs i druhý den, pokud vše nesníte najednou.

Tipy & triky

  • Pokud se vám zdá mouka ještě trochu nedovařená, za častého míchání směs zahřívejte na plotně nebo rovnou zvolte variantu s opékáním, kde projde další tepelnou úpravou.
  • Sladká verze se bohatě přelévá máslem a sype moučkovým cukrem s mletým mákem či na másle opečenou strouhankou nebo perníkem na strouhání. Výborná je také omáčka z povařeného lesního ovoce, jahod či malin doplněná kysanou smetanou.
  • Pokud budete jíst škubánky naslano, těsto trochu dosolte a podávejte se sýrem (výborná je brynza), opečenou slaninou či cibulkou a pažitkou nebo koprem, případně jako přílohu k masům, zelí, špenátu a podobně.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová