Pokud se vám nechce čekat na letošní doporučení všech významných food kritiků a inspektorů, podívejte se na tipy, které pro vás vybrala Ann Abel, dlouholetá přispěvatelka a editorka Forbesu, která více než 13 let píše o těch nejzajímavějších restauracích, hotelech a turistických destinacích. Do jejího výběru přispěl Kristian Brask Thomsen, původem sommeliér, z něhož se stal profesionální bonviván, konzultant restaurací a kulinářský ambasador. Stále cestuje od Los Angeles po Moskvu, hovoří s tamními nejlepšími kuchaři a hledá nové podniky a gastronomické zážitky, které pak zájemcům zabalí do akce zvané Dinner Parties (jeden večer v zajímavé restauraci) nebo Dining Impossible (tři kulinářské večery v jednom městě). Letos tak plánuje provést své klienty například Hongkongem, Kodaní nebo Barcelonou. Tady jsou místa, která ho pro rok 2015 zaujala nejvíce a jeho komentář.
Restaurant A.T, Paříž
Restaurace Japonce Atsushiho Tanaky je otevřena teprve osm měsíců, ale už je brilantní. Mladý a novátorský Tanaka, který dříve pracoval s Pierrem Gagnairem, vytváří hravá, delikátní a extrémně krásná jídla. „Šéfkuchař, který stojí za další pozorování.“
Geranium, Kodaň
Rasmus Kofoed, několikanásobný vítěz ceny Bocuse d´Or, je absolutní špička mezi kuchaři a servíruje „kulinářský balet“ v elegantní restauraci. „Tady můžete ochutnat promyšlenost do detailu. Vůbec nechápu, proč ještě nemá tři michelinské hvězdy.“
DiverXO, Madrid
Očekávejte totální úlet od toho nejkreativnějšího šéfkuchaře Dabize Muñoze. „Jídlo spojené s uměním, pojedete jak na LSD.“
Atera, New York
Tato čtrnáctimístná restaurace je temná a sexy jako scéna z Jamese Bonda. Dobře tak kontrastuje s moderním přístupem, který má Matt Lightner k tradiční kuchyni. „Budete se tam cítit velmi dobře a 20ti-chodové menu se mění podle toho, které potraviny jsou na trhu právě nejčerstvější.“
Central, Lima
Brask Thomsen slyšel od svých spolustolovníků a známých food kritiků, kterým důvěřuje, že Virgilio Martinez je nejlepší šéfkuchař v Jižní Americe a letos má našlápnuto k dalšímu zlepšení. „Martinez má téměř antropologický přístup k vybírání surovin z oceánu kolem Peru a z nížin místních And.“
Attica, Melbourne
„Ačkoli se hodně nejlepších restaurací chlubí znovuobjevováním a oslavou místní země a jejího kuchařského odkazu, jen málo z nich dosáhla takového propojení s lokální přírodou jako Attica.“
Pakta, Barcelona
Mezi ostatními „Nikkei“ restauracemi, které kombinují peruánskou kuchyni s japonskými prvky, je Pakta kuchaře Alberta Adriá plná harmonie, která ukazuje na umění svého šéfa. „Tenhle chlapík může vzít jakoukoli kuchyni a vylepšit ji podle sebe.“
Minibar by José Andrés, Washington DC
Studie do avantgardní kuchyně. Smyslné menu, které kombinuje umění, vědu, tradici a nejrůznější kulinářské techniky. To vše zabalené do intimního prostředí. „Užijete si velkou jízdu“.
Sukiyabashi Jiro, Tokio
„Pokud desetimístné bistro v metru, které vede 89-letý šéfkuchař, dostane tři michelinské hvězdy, tak tam prostě jít musíte.“ Při rezervaci se obrňte trpělivostí, nebo musíte mít dobré kontakty.
Fäviken Magasinet, Järpen, Švédsko
Jedna z nejvíce izolovaných high-end restaurací na světě. Nachází se na loveckém ranči v pohoří Are v severním Švédsku. Šéfkuchař Magnus Nilsson a jeho tým jen tak nevaří. Oni také loví a rybaří v okolí. Na jednu večeři obslouží maximálně dvanáct hostů a teď se navíc chystají, že na část roku restauraci zavřou, aby mohli více v kuchyni experimentovat. Pokud se tam vypravíte, rezervujte si také jednu noc v přilehlém malém hotelu.
Burnt Ends, Singapur
Pokud hledáte unikátní barbeque zážitek, vyrazte sem. Vaří se moderní australské barbeque v otevřené kuchyni se třemi grily. „Zábava, švih a vše zatraceně dobré. Tahle špeluňka vás zahřeje.“
Robuchon au Domé, Macao
Toto srdce říše šéfkuchaře Joëla Rubchona má úžasnou polohu na střeše hotelu Grand Lisboa, skvělý servis, velký výběr vín a úžasné jídlo. „Někdy nepotřebujete všechen luxus kolem, stačí, když nabídnete excelenci. Tato restaurace je perla.“