Pojídání hmyzu bude letos podle všeho v kurzu. Nejen v Americe roste obliba hmyzích proteinových tyčinek a nejlepší restaurace světa – dánská Noma – během svého hostování v hotelu Mandarin Oriental v Tokiu servírovala mravence – na živé krevetě.

Pokud patříte k lidem, kterým se z brouků nedělá úplně nejlíp, tak vám představa, že cokoli jim příbuzného pojídáte, asi nic neříká. Ale pokud to šéfkuchař René Redzepi z Nomy a s ním dalších pár miliard lidí na celém světě pokládá za dobrý nápad, tak pro to musejí mít pádné důvody.

Podle Grega Sewitze, spoluředitele společnosti Exo, která vyrábí proteinové tyčinky z mletých cvrčků, obsahuje hmyz (nejvíc právě cvrčci) dvakrát tolik bílkovin co hovězí a přibližně o 20 procent více vápníku než mléko. Výhodou je i nízký obsah tuku i to, že brouci v sobě mají 13 esenciálních aminokyselin. Cvrčci jsou proto podle něj obzvláště čistým a přírodním zdrojem živin bez přidaných konzervantů a chemikálií.

V Exo cvrčky do tyčinek namelou – ve formě proteinového prášku si totiž zachovají nejvíc živin. Další výhodou tohoto postupu je, že z cvrčků díky tomu vzniká minimální odpad.

tycinka exo done

jablečno-skořicová cvrččí tyčinka od Exo, foto: Exo

Podle Sewitze nemají „hmyzí proteiny žádnou nevýhodu“. Je pravda, že v porovnání s obrovským množstvím skleníkových plynů, které vznikají při chovu dobytka, a ohromnou infrastrukturou, která je k tomu potřeba, je chov cvrčků nesrovnatelně méně náročný a daleko ekologicky šetrnější.

Takže pokud to ve vás vzbudilo zájem o entomofágii – čili pojídání hmyzu – jak začít?

chapulines done

křupaví cvrčci z nabídky Next Millennium Farms, foto: Stewart Stick – stickshots.com

Daniella Martin, autorka knihy Edible: An Adventure into the World of Eating Insects and the Last Great Hope to Save the Planet, doporučuje začít právě s proteinovými tyčinkami z cvrčků. Jelikož hmyzí bílkovinný prášek je v podstatě „chuťově neutrální s lehce zemitou dochutí“, jak říká Sewitz, „dobře ladí s dalšími ingrediencemi jako kakaový prášek či mandlové máslo“. K dispozici je široká škála příchutí, Exo není jediná společnost, která potraviny z hmyzu nabízí. Vyzkoušet můžete například sušenky Aztec od firmy Chapul s příchutí tmavé čokolády, kávy a kajenského pepře.

Ale pokud chcete udělat o něco větší krok, můžete si podle Martin sušené cvrčky namlít a přidat hmyzí moučku do koktejlů smoothie nebo do pečiva. Bitty Foods nabízí kromě už hotových hmyzích cookies i směsi na pečení.

U firmy Aspire si můžete objednat jemně mletou moučku z cvrčků – jmenuje se Akketa – nebo i celé cvrčky, které můžete použít do libovolných receptů – k vaření, pečení či pražení dokřupava coby posypku na saláty. V Next Millenium Farms pak mají skoro všechno – od hmyzích mouček, živého či mraženého hmyzu až po pražené marinované cvrčky nebo moučné červy.

taco s brouky done

kukuřičné tacos s larvami, foto: Michael Edmunds

Pokud už máte první kroky za sebou nebo se do pojídání brouků chcete vrhnout naplno, najděte restauraci, kde vám je rovnou naservírují. V Americe a v Mexiku jsou hodně populární například hmyzí tacos.


Poznámka redakce – E-shopy všech firem, které jsou v článku zmíněny, nabízejí dodání svých produktů i do České republiky

Pokud vás tento článek zaujal, můžete jeho autorku sledovat na Twitteru @eustaciahuen