V pracovním shonu jste si toho asi nevšimli, ale svět špičkového fine diningu se v posledních dnech skoro zastavil. Nejlepší šéfkuchaři světa se totiž na pár dní sjeli do španělského Bilbaa, kde čekali na výsledky letošního žebříčku The World’s 50 Best Restaurants.
Čtěte také: Boural domy a nosil jídlo, dnes má na Manhattanu tři luxusní restaurace
V úterý večer se dočkali. A my taky. Takže pokud si chcete zajít na opravdu dobrou večeři, tu nejlepší byste měli pro tento rok dostat v restauraci Osteria Francescana šéfkuchaře Massima Bottury (na úvodní fotografii) v Modeně. Na druhém místě skončil rodinný podnik El Celler de Can Roca ze španělské Girony, třetí je Mirazur z Mentonu ve Francii. Loňská jednička Eleven Madison Park v New Yorku se propadla na čtvrté místo.
Jestli chcete o Massimu Botturovi vědět víc, koukněte na Netflix.
Osteria Francescana vévodí žebříčku, který se vyhlašuje od roku 2002, už podruhé. Poprvé se do jeho čela vyšvihla předloni, tedy v roce 2016. A letos se svým vítězstvím postarala o další vlnu kritiky, která se na The World’s 50 Best Restaurants už nějakou dobu snáší. A ano, tušíte správně, kamenem úrazu je diverzita.
První příčky žebříčku si jsou totiž rok co rok dost podobné. Tak například, za 16 let jeho vyhlašování se na prvním místě vystřídalo jen sedm restaurací a většina z nich je v Evropě, nebo minimálně vaří evropská jídla. A vedou je muži.
Ale pokud máte prostě jen rádi dobré jídlo, tady je kompletní seznam letošní první padesátky. Abyste věděli, kam si třeba v létě na dovolené naplánovat výlet. Jíst na téhle úrovni je už totiž zážitek. Jak řekl Forbesu letošní No. 1 chef Massimo Bottura: „V naší restauraci jde o emoce. Nepřijdete k nám, abyste si dali velkou porci lasagní, ale abyste zažili něco většího.“
Kompletní seznam The World’s 50 Best Restaurants 2018:
- Osteria Francescana (Modena, Itálie) *nejlepší restaurace v Evropě
- El Celler de Can Roca (Girona, Španělsko)
- Mirazur (Menton, Francie)
- Eleven Madison Park (New York, USA) *nejlepší restaurace v Severní Americe
- Gaggan (Bangkok) *nejlepší restaurace v Asii
- Central (Lima, Peru) *nejlepší restaurace v Latinské Americe
- Maido (Lima, Peru)
- Arpege (Paříž, Francie)
- Mugaritz (San Sebastián, Španělsko)
- Asador Etxebarri (Axpe, Španělsko)
- Quintonil (Mexico City, Mexiko)
- Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York, USA)
- Pujol (Mexico City, Mexiko)
- Steirereck (Vídeň, Rakousko)
- White Rabbit (Moskva, Rusko)
- Piazza Duomo (Alba, Itálie)
- Den (Tokio, Japansko) *skokan roku
- Disfrutar (Barcelona, Španělsko) *nejvýše postavený nováček
- Geranium (Kodaň, Dánsko)
- Attica (Melboure, Austrálie)
- Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paříž, Francie)
- Narisawa (Tokio, Japonsko)
- Le Calandre (Rubano, Itálie)
- Ultraviolet (Šanghaj, Čína)
- Cosme (New York, USA)
- Le Bernardin (New York, USA)
- Boragó (Santiago de Chile, Chile)
- Odette (Singapur) *nováček
- Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paříž, Francie)
- D.O.M. (São Paulo, Brazílie)
- Arzak (San Sebastián, Španělsko)
- Tickets (Barcelona, Španělsko)
- The Clove Club (Londýn, Velká Británie)
- Alinea (Chicago, USA)
- Maaemo (Oslo, Norsko) *nováček
- Reale (Castel di Sangro, Itálie)
- Restaurant Tim Raue (Berlín, Německo)
- Lyle’s (London) *nováček
- Astrid y Gastón (Lima, Peru)
- Septime (Paříž, Francie)
- Nihonryori RyuGin (Tokio, Japansko)
- Ledbury (Londýn, Velká Británie)
- Azurmendi (Larrabetzu, Španělsko) *vítěz ceny pro udržitelné restaurace
- Mikla (Istanbul, Turecko) *nováček
- Dinner by Heston Blumenthal (Londýn, Velká Británie)
- Saison (San Francisko, USA)
- Schloss Schauenstein (Fürstenau, Švýcarsko) *nováček
- Hiša Franko (Kobarid, Slovinsko) *nováček
- Nahm (Bangkok, Thajsko)
- Test Kitchen (Kapské Město, JAR) *nejlepší restaurace v Africe