Čtyři roky, stovky obědů a snídaní – a nakonec odchod. Oblíbený prostor KRO v Karlíně mění majitele. Místo grilovaných kuřat, vegetariánských dobrot a koktejlů bude v blízkosti stanice metra Gemuse Kebab. A podnik Vojtěcha Václavíka se přesouvá do Libně.

Václavík společně se svým investorem Petrem Němcem vsadili na radikální krok a od Andrey Sirtoniho, který stojí za Sugo Karlín a dvěma Enotecami, převzali prostor v pražské Libni.

Jen pár kroků od Libeňského mostu vzniká na víc než pěti stech metrech čtverečních provozovna, kde kromě pekárny a bistra najdete také obchod s produkty jako hnědé máslo, sriracha, hořčice a další – mimo jiné i s vínem. 

info Foto se svolením Jana Křeny
Foto se svolením Jana Křeny

Nový koncept je nejen odpovědí na nedostatečné kapacity, ale i cestou, jak se přiblížit komunitě, která v Libni díky developerskému projektu Crestyl výrazně roste. „Je to výzva, kterou přijímáme a věříme, že v ní dobře obstojíme. Ostatně, je rok hada a zbavujeme se toho, co nefunguje,“ směje se Vojtěch Václavík.

Nevěří sice ve východní filozofii, ale vnímá, že opustit nefunkční koncepty je ten správný směr pro podnikání. Bylo ale Kro Karlín pro podnikatele, který ještě má pod taktovkou Alma Prague a Alma Wines, skutečně tak prodělečné?

„Ne, byli jsme kolem nuly. A ani poté, co jsme udělali pop-up se snídaňovým bistrem Eggo, které je v gastro komunitě velmi oblíbené, se to nezměnilo. Měli jsme v záloze ještě jeden na náklady a místo na nejnáročnější koncept, ale nakonec jsme se rozhodli akceptovat dobrou nabídku na prodej. Lidé měli zájem k nám chodit, ale nedokázali jsme víc z prostoru, který čítal kapacitu jen 35 míst, vytěžit. Plánovanou denní tržbu jsme nenaplňovali,“ přiznává Václavík.

info Foto se svolením Jana Křeny
Foto se svolením Jana Křeny

Sentimentální kvůli uzavření Karlína není, už proto, že má před sebou nejen vybudování nového konceptu, ale také přesun pekárny ze sklepních prostor pobočky ve Vršovicích. Slibuje si, že kapacita v Libni umožní napéct tolik pečiva, aby se uspokojila poptávka. A to platí i pro další produkty včetně zero waste miso pasty, o které už dlouhodobě měli zájem další odběratelé.

„Chceme zvýšit produkci, máme rozjednané další spolupráce,“ vypočítává Vojtěch Václavík. Optimisticky se dívá i na lokalitu v Libni, věří, že i zde se Kro Kitchen povede to, co v jiných čtvrtích.

„Oživili jsme místa, kde jsme naše podniky otevřeli. Stahují se k nám místní, každé bistro nebo restaurace v případě Almy má okolo sebe komunitu lidí. To mě hodně těší,“ přiznává.

Když před více než rokem s Petrem Němcem otevřeli bistro Kro Vršovice, nechtěl Václavík nějaký čas o dalším rozšíření ani slyšet. „Pak ale přijdou příležitosti, které dává smysl vzít,“ svěřuje se. Tím je nejen libeňský projekt, ale také převzetí prostoru bývalé pizzerie na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Ta se nachází v sousedství prvního Kro Kitchen, které vzniklo už před šesti lety. Podnik, jehož zahrádka v létě přetékala hosty, se teď kvůli celkové revitalizaci náměstí potýká s úpadkem tržeb. Personálu se to ale téměř nedotklo a v někdejší pizzerii chystá Vojtěch Václavík pop-upy s Alma Wines.

Tento prostor architektonicky řeší architektka Barbara Jung s manželem, zatímco Libeň mají na starosti dlouhodobí spolupracovníci Kro Kitchen, Neuhäusl Hunal.

„Ať už děláme cokoli, je pro mě zásadní přinést něco víc než jen restauraci nebo wine bar. Chceme dávat prostor nejen vznikajícím komunitám, ale také vzdělávat. Naturální vína jsou dalším krokem k tomu, abyste nepili alkohol plný zbytečné chemie, siřičitanů a pesticidů,“ dodává Václavík.