Pokud souhlasíte, že nejlepší vafle jsou ty s čokoládou, už nemusíte hledat jiný recept. Vafle polomáčené v čokoládě skvěle vypadají a ještě skvěleji chutnají.
Za vafle vám poděkuje každý vychutnávač víkendových snídaní. Pokud nehodláte do přípravy investovat tolik času, abyste se pustili do kynutých belgických vaflí, jistě vás uspokojí i rychlá verze s kypřicím práškem. Pod nos zavoní nejen svou přirozeně sladkou vůní, ale navíc čokoládou. Takové vafle do vás napumpují energii už při pohledu na ně.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Vafle s čokoládou
Na 6 vaflí potřebujete:
- 50 g másla
- 220 ml mléka
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce moučkového cukru
- 220 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
Dále potřebujete:
- 70 g hořké čokolády
- Kousek kakaového másla nebo lžička kokosového tuku
- Hustý jogurt
- Ořechy dle chuti
- Borůvky nebo jiné drobné ovoce dle chuti
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- Máslo rozehřejte. V misce prošlehejte mléko s vejcem. Přidejte rozpuštěné máslo, oba cukry, mouku, kypřicí prášek a špetku soli a metlou dobře promíchejte.
- Do rozehřátého vaflovače rozetřete vždy trochu těsta a pečte asi 7 minut. Indikátorem toho, že jsou vafle hotové, je chvíle, kdy přestane jít z vaflovače pára.
- Čokoládu rozehřejte s malým kouskem kakaového másla nebo jiného tuku bez vody (např. kokosového tuku nebo slunečnicového oleje) ve vodní lázni. Přidáním tuku do čokolády vznikne o něco tekutější konzistence polevy, se kterou se pak lépe pracuje.
- Čokoládou přelijte jen polovinu z celkového množství vaflí a párujte je s těmi, které polité nejsou.
- Pokud jste však velký čokoholik, můžete vafle přelít všechny. V tom případě budete potřebovat dvojnásobné množství čokolády. Rozpuštěnou čokoládou přelévejte jednu stranu vaflí, hezky jednu po druhé. Nemusíte otvory zaplňovat čokoládou úplně. Stačí do poloviny. Potom vafli uchopte rukama a kružte, jako byste vylévali formu na pralinky. Cílem by měla být čokoládou zakrytá celá plocha vafle. Přebytečnou čokoládu slijte zpět do kastrůlku a pokračujte s další vaflí.
- Vafle servírujte s kopečkem jogurtu, oříšky a ovocem.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová