Není salát jako salát. Když bychom to vzali od Šumavy k Tatrám, je to spíš nuda k uzoufání. Případně na utržení žlučníku. Jakmile se ale vydáme trochu dál za Michalovce, je to o poznání zajímavější příběh. Granáty, napalm, ohňostroje a hromada umami, nic z toho nebude ve vašich ústech při konzumaci tohoto klenotu chybět. Na zoubek se totiž podíváme jednomu z notoricky známých salátů thajské provenience, salátu laab, který bude konvenovat hlavně masožroutům mezi námi.

Vegetarián s veganem však neostrouhají a místo ožírání bylinných stonků zbylých po přípravě této jedlé verze vodíkové bomby použijí fantazii, vynechají rybí omáčku a nahradí maso oblíbenou alternativou masa dle vlastní volby.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Thajský masový salát laab (larb) s mletým masem

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 5 lžic rýže (viz níže)
  • 2 až 3 šalotky / červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a 2 stonky citronové trávy
  • kořínky koriandru / silné stonky nad kořínky (volitelně)
  • olej
  • 1 lžičku cukru
  • 500 g mletého vepřového masa
  • sůl
  • 1 až 2 lžičky mletého chilli / chilli vloček
  • 2 limety
  • rybí omáčku
  • 1 až 2 jarní cibulky
  • čerstvé chilli papričky
  • bylinky (máta, koriandr, bazalka thajská i klasická)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Nasucho opražte rýži. Na pánvičce ji na středním plameni prohazujte tak dlouho, až získá krásnou zlatohnědou barvu a bude příjemně popcornově vonět. Nechte vychladnout a následně podrťte v hmoždíři nebo v sekáčku.
  2. Očistěte a nadrobno nasekejte šalotku, česnek, citronovou trávu a případně i kořínky nebo stonky koriandru.
  3. Na troše oleje pak vše dohromady restujte, až cibule zesklovatí. Ke konci přidejte lžičku cukru a minutku zarestujte. Pak do pánve vložte mleté maso. Míchejte a rozdělujte vařečkou hrudky, aby v pánvi bylo co nejméně slepených kusů. Maso lehce osolte, přidejte mleté chilli a restujte cca deset až patnáct minut, nebo dokud není maso hotové. Odstavte.
  4. Vymačkejte šťávu z obou limet a přidejte část do horkého masa spolu s jednou až dvěma lžícemi rybí omáčky. Zamíchejte a ochutnejte. Dolaďte podle svých chutí další limetovou šťávou a rybí omáčkou, případně solí, jste-li citlivka a rybí omáčka vám zase tolik nevoní.
  5. Připravte si bylinky. Můžete nahrubo nasekat, ale opatrně, ať je příliš nezhmoždíte, ztrácejí pak na chuti. Lepší je do salátu býlí natrhat. Přihoďte vše do zchladlého, ale ještě teplého masa. Množství bylinek je na vkusu každého jedince, ve znění hesla více je více je však dobré hlavně mátou nešetřit. Do masa taky přimíchejte zhruba dvě třetiny opražené a podrcené rýže. Zbytek si nechte na posypání jednotlivých porcí.
  6. Nakrájejte jarní cibulku, čerstvé chilli, chcete-li, a zamíchejte vše do pánve s masem, případně tyto suroviny servírujte stranou a každý si přidá na svůj talíř, co a jak bude chtít. Ochutnejte finální verzi a případně dolaďte kyselost, slanost a sladkost.

Tipy & triky

  • Bylinky – jakkoli nemusíte být milovníky bylinek, tady jsou zkrátka nepostradatelné. Z velké části utvářejí charakter celého jídla, proto jim zkuste dát šanci a zejména mátu nevynechejte.
  • Rýže – součástí neobvyklosti salátu laab je opražená a podrcená rýže. Ideální je pro tento účel asijská lepkavá rýže, ale ruku na srdce, kdo z nás ji chová ve spíži? Pro naše účely tak postačí rýže s vyšším obsahem škrobu, sushi nebo rizoto rýže, v nouzi i dobrá jasmínová. Salátu dodává křupavost a oříškovou, až popcornovou vůni a chuť.
  • Maso – můžete udělat naši vepřovou verzi, trochu prorostlejší, šťavnaté maso (například z krkovice) je vždy lepší. Pak stvoříte laab moo, v kuřecí verzi se jedná o laab gai. Hádám, že chtěl-li by vegan s kamarádem vegetariánem také pojíst, drcené tvrdší tofu by pro tuto kratochvíli mohlo posloužit velice dobře.
  • Příloha – laab servírujte třeba na lodičkách z listů salátu. Dobře poslouží římský nebo ledový salát, křupavá neutrální zelenina výrazně vychucenému masu zkrátka hodně sluší. Skvělým doplňkem je i rýže, rýžové nudle, nicméně představa křupavé bagety s talířem různé čerstvé zeleniny taky neurazí.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová