Milujete bohatou chuť čokolády, hutnou konzistenci a ten blažený pocit, který přichází už s prvním soustem brownies? Tak přesně ten zažijete i v případě jejich nepečené verze, která je navíc bez lepku a bez přidaného cukru. Nabízí tělu nejen potěšení díky neodolatelné chuti, ale také živiny z kvalitních zdrojů.
Před několika málo lety se na nás trend raw food valil ze všech stran. Skoro až nezdravě, dalo by se z racionálního výživového pohledu říct. Nicméně nám lépe vštípil do paměti, že základem stravy by neměly být ultra-zpracované produkty, a že nejvíce vitaminů a minerálů obvykle získáme z plodin, které neprošly vysokými teplotami.
Trend raw food nám dal také lahodné a opravdu skvostné dezerty, které, i když jsou často vysoce kalorické, obsahují živiny z kvalitních zdrojů. Bývají tak i poměrně syté, takže stačí kousek a cítíme se zcela uspokojení. I když je fakt, že těchto brownies nebudete mít nikdy dost. Naštěstí vydrží dlouho v lednici, takže si je můžete dávkovat postupně.
Raw nepečené brownies s datlemi, ořechy a kávou (vegan, bezlepkové)
Na 12 porcí potřebujete:
- 18 ks medjool datlí
- 140 g pekanových ořechů + na ozdobení
- 30 ml espressa
- 100 g kakaa
- 1 lžička vanilkové pasty
- 50 g mandlové mouky
- 30 g změklého kokosového tuku
- Mořská sůl
Na kávovou ganache:
- 70 g kokosového oleje
- 20 ml espressa
- 80 g javorového sirupu (lze namíchat s čekankovým sirupem)
- 40 g kakaa
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- Vypeckované datle vložte do mixéru. Přidejte pekany, kávu, kakao, vanilkovou pastu, mandlovou mouku a rozmixujte nadrobno. Přidejte kokosový tuk a dále mixujte. Hmota se začne spojovat a bude poddajná, tvárná a po stisknutí kompaktní.
- Datlové „těsto“ vytvarujte na pečicím papíře do obdélníku silného asi 1,5 cm. Uložte do lednice.
- Do misky vložte kokosový tuk, ideálně pokojové teploty či lehce povolený. Zalijte horkým espressem a míchejte. Káva by měla tuk rozpustit. Pokud se tak nestane, trochu zahřejte, například ve vodní lázni. Do směsi přidejte javorový sirup. Ten lze z poloviny nahradit čekankovým sirupem, pokud jej rádi používáte. Přidejte i kakao a dobře promíchejte, aby ve směsi nezůstaly žádné kousky.
- Na datlovo-ořechový plát rozetřete připravenou ganache. Opět nechte v lednici zatuhnout. Nejlépe chutná dezert druhý den, kdy se ingredience vzájemně chuťově i aromaticky propojí.
- Hotové brownies nakrájejte na jednotlivé porce. Každý kousek posypejte trochou mořské soli a ozdobte celými nebo nasekanými pekanovými ořechy.
- Brownies, které hned nesníte, uchovávejte v lednici v uzavíratelné krabičce. Ve skvělé kondici by vám tam týden až dva měly vydržet, ale spíše dřív zmizí.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová