Nepečená varianta milionářských řezů (Millionaire’s shortbread) je snad ještě lepší než originál. Karamelové Lotus sušenky v křupavé spodní vrstvě, měkký mléčný karamel se špetkou soli uprostřed a sametová čokoládová poleva se sušenkovým krémem jako koruna tohoto dekadentního dezertu. Oslaďte si život!
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Milionářské řezy: nepečené cukroví se slaným karamelem a čokoládou
Na plech 20 x 20 cm potřebujete:
- 375 g karamelových sušenek (zde Lotus)
- 150 g másla
Na slaný karamel:
- 80 g cukru (světlého třtinového nebo bílého krupicového)
- 100 g másla
- ¾ lžičky soli
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g)
- 50 g Lotus krému (2 lžíce, lze vynechat)
Na čokoládovou polevu:
- 250 g čokolády (mléčná, hořká či mix)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 50 g Lotus krému (2 lžíce, lze vynechat)
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Arch pečicího papíru zmuchlejte (díky tomu se lépe dostane do rohů formy), rozložte a vyložte s ním vyšší pekáček. Sušenky rozmixujte na jemnou drť, smíchejte s máslem a rukama nebo dnem skleničky pevně natlačte na dno formy.
- Máslo s cukrem a solí za častého míchání zahřívejte do rozpuštění. Přidejte Salko a vařte dalších 5 až 7 minut, až začne směs zlátnout nebo dosáhne teploty asi 110 °C. Karamel často míchejte, aby se nepřipálil. Stáhněte z ohně, co nejrychleji vmíchejte Lotus krém a ihned nalijte na sušenkový korpus. Pokud krém nedáváte, směs i se Salkem vařte za častého míchání klidně 20 až 30 minut, abyste měli jistotu, že karamel zatuhne. Nechte vychladnout.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte), vmíchejte olej (díky tomu se bude lépe krájet) a nalijte na karamel. Lotus krém také rozpusťte, nakapejte na čokoládu a nožem vytvořte mramorování. Nechte ideálně do druhého dne v chladu zpevnit.
- Ostrým nožem zahřátým v horké vodě pak krájejte na kostičky, mezi řezy nůž pokaždé očistěte. Skladujte v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová