Nepečená varianta milionářských řezů (Millionaire’s shortbread) je snad ještě lepší než originál. Karamelové Lotus sušenky v křupavé spodní vrstvě, měkký mléčný karamel se špetkou soli uprostřed a sametová čokoládová poleva se sušenkovým krémem jako koruna tohoto dekadentního dezertu. Oslaďte si život!

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Milionářské řezy: nepečené cukroví se slaným karamelem a čokoládou

Na plech 20 x 20 cm potřebujete:

  • 375 g karamelových sušenek (zde Lotus)
  • 150 g másla

Na slaný karamel:

  • 80 g cukru (světlého třtinového nebo bílého krupicového)
  • 100 g másla
  • ¾ lžičky soli
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g)
  • 50 g Lotus krému (2 lžíce, lze vynechat)

Na čokoládovou polevu:

  • 250 g čokolády (mléčná, hořká či mix)
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 50 g Lotus krému (2 lžíce, lze vynechat)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Arch pečicího papíru zmuchlejte (díky tomu se lépe dostane do rohů formy), rozložte a vyložte s ním vyšší pekáček. Sušenky rozmixujte na jemnou drť, smíchejte s máslem a rukama nebo dnem skleničky pevně natlačte na dno formy.
  2. Máslo s cukrem a solí za častého míchání zahřívejte do rozpuštění. Přidejte Salko a vařte dalších 5 až 7 minut, až začne směs zlátnout nebo dosáhne teploty asi 110 °C. Karamel často míchejte, aby se nepřipálil. Stáhněte z ohně, co nejrychleji vmíchejte Lotus krém a ihned nalijte na sušenkový korpus. Pokud krém nedáváte, směs i se Salkem vařte za častého míchání klidně 20 až 30 minut, abyste měli jistotu, že karamel zatuhne. Nechte vychladnout.
  3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte), vmíchejte olej (díky tomu se bude lépe krájet) a nalijte na karamel. Lotus krém také rozpusťte, nakapejte na čokoládu a nožem vytvořte mramorování. Nechte ideálně do druhého dne v chladu zpevnit.
  4. Ostrým nožem zahřátým v horké vodě pak krájejte na kostičky, mezi řezy nůž pokaždé očistěte. Skladujte v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová