Snad každý narozený před rokem ’90 ho zná. Moje babička mu říkala Malakov, děda blivajz. Řeč je o nepečeném pudinkovém dortu, též zvaném piškoťák. V českých domácnostech se nejčastěji vyskytoval ve verzi z rozmočených piškotů, pudinku a předloňského kompotu, ovšem skutečný Malakofftorte je o poznání sofistikovanější chutí i surovinami.
Nepečený dort kombinuje cukrářské piškoty, žloutkový krém s mandlemi a bohatou šlehačku. Stejně jako česká verze je nicméně nenáročný na přípravu, má lehkou konzistenci a mizí rychleji, než byste čekali.
Nepečený piškotový dort Malakov (Malakofftorte)
Na dort o průměru 22 cm potřebujete:
- 450 g cukrářských piškotů savoiardi
- 200 ml plnotučného mléka
- 80 g meruňkového nebo rybízového džemu
- 2 lžíce dobrého rumu (15 g)
Na mandlový žloutkový krém:
- 4 žloutky
- 180 g cukru moučka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžičku mleté vanilky
- ¼ lžičky soli
- 150 g změklého másla
- 200 g mletých mandlí
- 2 lžíce dobrého rumu (15 g)
Na šlehačku:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 50 až 100 g mandlových lupínků
- ovoce nebo čokoládu na ozdobu
Postup
- Dort připravujte vždy den nebo alespoň několik hodin předem. Začněte krémem: žloutky s cukrem vyšlehejte elektrickým šlehačem do nadýchané pěny. Mezitím v kastrůlku přiveďte k varu smetanu s vanilkou a solí. Jakmile se objeví první bublinky, za stálého šlehání směs tenkým pramínkem vlijte ke žloutkům. Celou dobu pořádně míchejte, aby se žloutky nesrazily.
- Přes sítko, které zachytí případné zbytky vajec, tekutiny vlijte zpět do hrnce a za stálého míchání metličkou na co nejmírnějším ohni asi pět minut povařte do konzistence hustého pudinku. Do horkého krému vmíchejte změklé máslo, mandle a rum.
- Mléko smíchejte s džemem a rumem. Na dno dortové formy s odnímatelným okrajem vyskládejte vrstvu piškotů, které vždy zlehka ve směsi omočte. Dle potřeby piškoty rozkrájejte na menší kousky, abyste vyplnili i kraje formy.
- Na každou vrstvu byste měli spotřebovat asi čtvrtinu piškotů. Zalijte je čtvrtinou krému a uhlaďte, aby se dostal mezi piškoty. Stejně pokračujte se zbytkem surovin, až dort zakončíte krémem. Nechte přes noc v lednici zatuhnout.
- Před podáváním formu obkružte nožem zahřátým v horké vodě a odstraňte boky formy. Na dort položte rovný talíř či etažér, koláč na něj překlopte a sundejte dno formy.
- Mandlové lupínky nasucho na pánvi opečte, až zezlátnou a rozvoní se. Já dávám jen padesát gramů na posypání vršku, pokud s nimi chcete obalit celý dort, dejte sto gramů.
- Smetanu s cukrem ušlehejte dotuha a buď s ní v tenké vrstvě potřete celý dort, nebo jako já jen vršek. Něco šlehačky si nechte na ozdobu. Části potřené šlehačkou posypejte mandlemi a na vršek dortu vytvořte pomocí zdobicí špičky růžičky. Dozdobte čerstvým ovocem nebo hoblinkami čokolády a podávejte.
Tipy & triky:
- Tradiční Malakov se často chystá i ve verzi s pečeným piškotovým korpusem, v takovém případě ale přicházíte o kouzlo přípravy dortu bez zapnutí trouby.
- Dle mých vzpomínek se do dortu v žádném případě nesmělo použít čerstvé ovoce, byť se nejčastěji chystal ve vrcholném létě, kdy byla zahrada plná plodů. Klidně to porušte a mezi vrstvy piškotů propašujte maliny, broskve nebo i onen kompot. Babička krém prokládala ještě malými lžičkami rybízového džemu, který se k jemnému krému výborně hodil.