Snad každý narozený před rokem ’90 ho zná. Moje babička mu říkala Malakov, děda blivajz. Řeč je o nepečeném pudinkovém dortu, též zvaném piškoťák. V českých domácnostech se nejčastěji vyskytoval ve verzi z rozmočených piškotů, pudinku a předloňského kompotu, ovšem skutečný Malakofftorte je o poznání sofistikovanější chutí i surovinami.

Nepečený dort kombinuje cukrářské piškoty, žloutkový krém s mandlemi a bohatou šlehačku. Stejně jako česká verze je nicméně nenáročný na přípravu, má lehkou konzistenci a mizí rychleji, než byste čekali.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Nepečený piškotový dort Malakov (Malakofftorte)

Na dort o průměru 22 cm potřebujete:

  • 450 g cukrářských piškotů savoiardi
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 80 g meruňkového nebo rybízového džemu
  • 2 lžíce dobrého rumu (15 g)

Na mandlový žloutkový krém:

  • 4 žloutky
  • 180 g cukru moučka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžičku mleté vanilky
  • ¼ lžičky soli
  • 150 g změklého másla
  • 200 g mletých mandlí
  • 2 lžíce dobrého rumu (15 g)

Na šlehačku: 

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 50 až 100 g mandlových lupínků
  • ovoce nebo čokoládu na ozdobu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Dort připravujte vždy den nebo alespoň několik hodin předem. Začněte krémem: žloutky s cukrem vyšlehejte elektrickým šlehačem do nadýchané pěny. Mezitím v kastrůlku přiveďte k varu smetanu s vanilkou a solí. Jakmile se objeví první bublinky, za stálého šlehání směs tenkým pramínkem vlijte ke žloutkům. Celou dobu pořádně míchejte, aby se žloutky nesrazily.
  2. Přes sítko, které zachytí případné zbytky vajec, tekutiny vlijte zpět do hrnce a za stálého míchání metličkou na co nejmírnějším ohni asi pět minut povařte do konzistence hustého pudinku. Do horkého krému vmíchejte změklé máslo, mandle a rum.
  3. Mléko smíchejte s džemem a rumem. Na dno dortové formy s odnímatelným okrajem vyskládejte vrstvu piškotů, které vždy zlehka ve směsi omočte. Dle potřeby piškoty rozkrájejte na menší kousky, abyste vyplnili i kraje formy.
  4. Na každou vrstvu byste měli spotřebovat asi čtvrtinu piškotů. Zalijte je čtvrtinou krému a uhlaďte, aby se dostal mezi piškoty. Stejně pokračujte se zbytkem surovin, až dort zakončíte krémem. Nechte přes noc v lednici zatuhnout.
  5. Před podáváním formu obkružte nožem zahřátým v horké vodě a odstraňte boky formy. Na dort položte rovný talíř či etažér, koláč na něj překlopte a sundejte dno formy.
  6. Mandlové lupínky nasucho na pánvi opečte, až zezlátnou a rozvoní se. Já dávám jen padesát gramů na posypání vršku, pokud s nimi chcete obalit celý dort, dejte sto gramů.
  7. Smetanu s cukrem ušlehejte dotuha a buď s ní v tenké vrstvě potřete celý dort, nebo jako já jen vršek. Něco šlehačky si nechte na ozdobu. Části potřené šlehačkou posypejte mandlemi a na vršek dortu vytvořte pomocí zdobicí špičky růžičky. Dozdobte čerstvým ovocem nebo hoblinkami čokolády a podávejte.

Tipy & triky:

  • Tradiční Malakov se často chystá i ve verzi s pečeným piškotovým korpusem, v takovém případě ale přicházíte o kouzlo přípravy dortu bez zapnutí trouby.
  • Dle mých vzpomínek se do dortu v žádném případě nesmělo použít čerstvé ovoce, byť se nejčastěji chystal ve vrcholném létě, kdy byla zahrada plná plodů. Klidně to porušte a mezi vrstvy piškotů propašujte maliny, broskve nebo i onen kompot. Babička krém prokládala ještě malými lžičkami rybízového džemu, který se k jemnému krému výborně hodil.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič