Tarta de la abuela neboli babiččin koláč je stálice španělských dětských oslav a blízký příbuzný našich nepečených pudinkových řezů se sušenkami. Příprava je podobně jednoduchá, ale nepoužívá se kupovaný pudink, nýbrž lahodný žloutkový krém. Jako bonus vás čeká ještě sametová poleva z mléčné čokolády, která dodá jemnému, ale delikátnímu koláči lahodnou korunu.
Tarta de la abuela (nepečený sušenkový dort se žloutkovým krémem)
Na formu 20 x 20 cm potřebujete:
- 36 až 40 obdélníkových máslových sušenek
- 200 g mléčné čokolády
- 200 g smetany ke šlehání
Na vanilkový krém:
- 900 ml plnotučného mléka
- 1 svitek skořice
- 6 žloutků
- 130 g cukru krupice
- 60 g kukuřičného škrobu
Postup
- Nejprve uvařte krém: mléko se skořicí přiveďte k varu a v jiné míse dobře prošlehejte žloutky s cukrem a škrobem. Jakmile se na mléce objeví první bublinky, za stálého míchání ho tenkým pramínkem přilijte ke žloutkům. Přes síto, které zachytí případné zbytky vajec, směs vlijte zpátky do hrnce a za stálého míchání několik minut povařte na hustý krém.
- Dno hlubokého pekáčku nebo koláčové formy vyložte vrstvou sušenek, podle potřeby je nalámejte či nakrájejte, aby pokrývaly celé dno. Zalijte polovinou krému, překryjte dalšími sušenkami, zbylým krémem a opět sušenkami.
- Čokoládu se smetanou rozehřejte na hladkou polevu, nalijte ji na poslední vrstvu sušenek a koláč nechte do druhého dne v lednici zatuhnout.
- Poté odstraňte formu a ostrým nožem zahřátým horkou vodou krájejte na porce.
Tipy & triky:
- Použít můžete i klasické BeBe sušenky. Pokud dáváte pevnější máslové, předem je krátce omočte v asi 50 ml mléka smíchaných se 2 lžícemi rumu nebo oblíbeného likéru.
- Pokud nemáte formu s odnímatelnými okraji, raději ji vyložte zmuchlaným pečicím papírem nebo potravinářskou fólií, aby se vám řezy dobře vyndávaly.
- Mezi vrstvy sypejte strouhaný kokos nebo jemně sekané opražené mandle, těmi můžete koláč také ozdobit. Přidat můžete též drobné bobulovité ovoce, džem či kompot, podobně jako u dortu Malakov.
- V mléce na krém povařte i kousek citronové kůry nebo skořici vyměňte za vanilku.
- Jestli si chcete zjednodušit práci, uvařte klasický pudink z litru mléka a dvou sáčků pudinkového prášku.
- Zbylé bílky schovejte do lednice či mrazáku a později použijte na Pavlovu, laskonky či vmíchejte pro extra nadýchanost a sytost do ovesné kaše.