Tarta de la abuela neboli babiččin koláč je stálice španělských dětských oslav a blízký příbuzný našich nepečených pudinkových řezů se sušenkami. Příprava je podobně jednoduchá, ale nepoužívá se kupovaný pudink, nýbrž lahodný žloutkový krém. Jako bonus vás čeká ještě sametová poleva z mléčné čokolády, která dodá jemnému, ale delikátnímu koláči lahodnou korunu.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Tarta de la abuela (nepečený sušenkový dort se žloutkovým krémem)

Na formu 20 x 20 cm potřebujete:

  • 36 až 40 obdélníkových máslových sušenek
  • 200 g mléčné čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání

Na vanilkový krém:

  • 900 ml plnotučného mléka
  • 1 svitek skořice
  • 6 žloutků
  • 130 g cukru krupice
  • 60 g kukuřičného škrobu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Nejprve uvařte krém: mléko se skořicí přiveďte k varu a v jiné míse dobře prošlehejte žloutky s cukrem a škrobem. Jakmile se na mléce objeví první bublinky, za stálého míchání ho tenkým pramínkem přilijte ke žloutkům. Přes síto, které zachytí případné zbytky vajec, směs vlijte zpátky do hrnce a za stálého míchání několik minut povařte na hustý krém.
  2. Dno hlubokého pekáčku nebo koláčové formy vyložte vrstvou sušenek, podle potřeby je nalámejte či nakrájejte, aby pokrývaly celé dno. Zalijte polovinou krému, překryjte dalšími sušenkami, zbylým krémem a opět sušenkami.
  3. Čokoládu se smetanou rozehřejte na hladkou polevu, nalijte ji na poslední vrstvu sušenek a koláč nechte do druhého dne v lednici zatuhnout.
  4. Poté odstraňte formu a ostrým nožem zahřátým horkou vodou krájejte na porce.

Tipy & triky:

  • Použít můžete i klasické BeBe sušenky. Pokud dáváte pevnější máslové, předem je krátce omočte v asi 50 ml mléka smíchaných se 2 lžícemi rumu nebo oblíbeného likéru.
  • Pokud nemáte formu s odnímatelnými okraji, raději ji vyložte zmuchlaným pečicím papírem nebo potravinářskou fólií, aby se vám řezy dobře vyndávaly.
  • Mezi vrstvy sypejte strouhaný kokos nebo jemně sekané opražené mandle, těmi můžete koláč také ozdobit. Přidat můžete též drobné bobulovité ovoce, džem či kompot, podobně jako u dortu Malakov.
  • V mléce na krém povařte i kousek citronové kůry nebo skořici vyměňte za vanilku.
  • Jestli si chcete zjednodušit práci, uvařte klasický pudink z litru mléka a dvou sáčků pudinkového prášku.
  • Zbylé bílky schovejte do lednice či mrazáku a později použijte na Pavlovu, laskonky či vmíchejte pro extra nadýchanost a sytost do ovesné kaše.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič